1 évnél régebbi cikk

Tízszer többe kerülhet a fehérvári intézmények távhődíja, ez mintegy 2,2 milliárd forintos többletteher
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Tízszer többe kerülhet a fehérvári intézmények távhődíja, ez mintegy 2,2 milliárd forintos többletteher
·HírekSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

A frissített távhőszabályozás szerint az önkormányzati intézményeknél alapdíjemelés nem történik - tájékoztatott Cser-Palkovics András.

A tegnap megjelent jogszabály új egyeztetési mechanizmust hoz létre a kormányzat és az önkormányzatok között, kifejezetten az energiaválság kapcsán! Ez egy nagyon fontos eredmény és egyben jó  eszköz is lehet, hiszen a kríziskezelést sokkal hatékonyabbá teheti, ha annak dedikált fóruma és kerete van - írja Cser-Palkovics András abban a Facebook-posztban, amelyben arról is tájékoztat: a város megkapta tegnap az adatbekérésre vonatkozó levelet Balla György miniszteri biztostól, és eleget tesznek a kormányzati igénynek.

Kiemeli, a felelősen eljáró nagyobb önkormányzatok már nyáron elkezdték a "válságmenedzsment-terv" elkészítését, ugyanakkor a több mint 3000 magyar település jelentős része nem rendelkezik olyan erőforrásokkal, apparátussal mint egy megyei jogú város, nekik segítség lehet, hogy van keretrendszer, ami szerint konkretizálhatják a saját intézkedési tervüket.

Fehérváron az intézkedési terv véglegesítéséhez egy utolsó információ, a távhő díjainak önkormányzatokra vonatkozó szabályozása kellett. Ez a hétvégén megjelent, a döntéselőkészítő munka pedig ezzel az utolsó szakaszába ért. Mivel épületenként, intézményenként más-más technikai, fenntartási és jogi szempontok vannak, ezért ez nagyon aprólékos feladat. 

"A frissített távhőszabályozás szerint az önkormányzati intézményeknél alapdíjemelés nem történik. A hődíj jelentős mértékben, a tavalyi ár 11,6-szorosára emelkedik azonban, vagyis több mint tízszer annyiba is kerülhet egy épületünk távfűtése a tél során.

Összességében, ha éves viszonylatban ezzel az árral kalkulálunk, akkor mintegy 2,2 milliárd forintos többletterhet jelent ez városunknak.

Ez nagyon jelentős tétel az áram, a gáz és az üzemanyag árának brutális drágulása mellett. A helyzet tehát komoly, a munka is az, amit el kell végezni ennek megoldására. Hozzáteszem: Az önkormányzatokra vonatkozó kvázi-ársapka jelentős, mintegy fél milliárd forint értékű állami segítséget jelent városunk intézményeinek ahhoz képest, ha a teljes piaci árat kellene fizetni" - részletezi a polgármester.

Az előkészítés a tervek szerint jövő héten lezárul, a közgyűlés pedig várhatóan október 13-án, rendkívüli ülésen dönthet a teljes intézkedési csomagról.

Borítókép: szekesfehervar.hu
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek