1 évnél régebbi cikk

Mi lesz a fehérvári szállodákkal?
Mi lesz a fehérvári szállodákkal?

Dráguló rezsivel és gyengülő kereslettel küszködnek a hazai szállodák, szállásadók, ha éppen nem zártak már be. Az elszálló energiaárak jócskán sújtják a szektort. De vajon Székesfehérváron mi a tendencia?

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége már azzal számol, hogy a szállásadók egynegyede bezárhat télre az elszálló energiaárak miatt, emiatt sokan maradhatnak munka nélkül - írja a portfolio.hu. Egy 100-150 szobás vidéki wellness-szálloda energiaköltsége eddig árbevétel-arányosan 7 százalék volt, ez most minimum 25 százalékra emelkedik azonos vendégforgalom mellett – nyilatkozta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Ráadásul a forgalom csökkenésével is kalkulálni kell, hiszen ebben a helyzetben az emberek kevesebbet tudnak pihenésre áldozni.

A Fehérvár Televízió stábja helyi szolgáltatókat kérdezett a témáról. Az egyik belvárosi szálloda ügyvezetője azt mondja: napkollektor, napelemek és energiatakarékos izzók használatával próbálják csökkenteni a fogyasztást. Itt egyelőre nem terveznek bezárást, de a profit várhatóan elmarad a covid-időszak előttitől, emellett idén már többször kellett árat emelniük.

"Nem tervezek bezárást, a kollégák munkahelyének megtartása fontos szempont, de nyilván, hogyha veszteséget kezdene termelni a ház, akkor a szükséges intézkedéseket meghoznám. Érezzük a visszaesést, kevesebb a vendégforgalom, ebből is adódik, hogy kisebb profittal kalkulálunk” - hangsúlyozta Bozai-Tóth Boglárka, a Hotel Platán ügyvezetője.

Hasonlóképpen vélekedik egy másik fehérvári népszerű szállásadó. A város egyetlen wellness hotele és étterme is megújuló energiaforrásokat használ, ami jól jön, mert nagyon magas a fogyasztás. Bezárást azonban itt sem terveznek, de tartanak attól, hogy nagyon magas lesz a rezsi.

"Nem tervezünk semmilyen bezárást, az étteremben is szerencsére szépen vannak vendégek, a szállodában is . Áremelés biztos, hogy lesz, és nagyon nem tudjuk még, hogy mekkora mértékű" - mondta el Ritter Judit, a Szárcsa Hotel és Étterem ügyvezető igazgatója.

Több hazai szálloda jövője függhet attól, hogy milyen gáz- és villamosenergia-szerződést tudnak kötni a jövő évre vonatkozóan. A legtöbben kormányzati segítségben bíznak. Ha azonban nem érkezik támogatás, a szektornak tömeges bezárásokkal kell szembenéznie.

Borítókép: FTV/Tar Károly
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek