Saveur sütik sütőtökkelSaveur sütik sütőtökkel
Az édes, élénk narancsszínű sütőtök már ránézésre is jókedvre hangol, hát még, ha megkóstoljuk a vele készült finomságokat, amiket a Saveur Cukrászda sem nélkülöz ebben az időszakban! A kínálatban a következő hetekben lesz cukormentes sütőtökös pite, vegán sütőtökös torta és klasszikus sütőtökös sütemény is.
Ezek a hűvös őszi napokon jobb kedvre deríthetnek.
Ha valaki próbálkozna, akkor otthon elkészíthető receptet is ajánlanak, méghozzá a cukormentes sütőtökös pitét.
A krém hozzávalói:
- 300 gramm sütőtök megsütve
- két tojás
- 100 ml rizstejszín vagy sima tejszín
- egy csipet só
- egy teáskanál fahéj
- fél teáskanál gyömbér
- fél teáskanál szerecsendió
- egy narancs héja
- a forma kikenéséhez kókuszolaj
A linzertészta hozzávalói:
- 270 gramm szénhidrátcsökkentett liszt
- 170 gramm vaj
- 70 gramm xilit vagy eritrit (pirított), két tojás, egy csipet fahéj, fél narancs héja, fél citrom héja.
A tészta hozzávalóit össze kell gyúrni, majd egy órán át hűtőben pihentetjük. Ezután előkészítjük és kikenjük a sütőformát. A tésztát lisztezett gyúródeszkán vagy munkalapon két milliméter vastagságúra és kör alakúra nyújtjuk. Közben folyamatosan ügyelni kell arra, hogy ne ragadjon le! Ezt egy tortakenő kés segítségével tudjuk megtenni, igazítva a tésztát. Ha az már megfelelő, beletesszük a formába, és hűtőben tároljuk, amíg elkészítjük a krémet.
A krém hozzávalóit összeturmixoljuk, majd szétterítjük a pitén. Ha marad tészta, akkor lehet belőle díszítés a tetejére. Amikor mindennel kész vagyunk, a pitét betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe, majd alsó-felső sütéssel körülbelül harminc percig sütjük.