1 évnél régebbi cikk

Van esélye a fehér karácsonynak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Van esélye a fehér karácsonynak

Az Időkép.hu több forgatókönyvet is felvázolt a karácsonyi időjárásra, ebből az egyik havazással kecsegtet.

Mivel hosszú évek óta nem volt fehér karácsonyunk, talán kimondható: a legtöbben azt a forgatókönyvet választanánk, amelyikben gyönyörű fehér hótakaró borítja a tájat már Szenteste. Ugyan valóban van esély erre, de azért sajnos ez nem ilyen egyszerű.

"Bár még majdnem egy hónap van karácsonyig, az előrejelzések ebben az időtávlatban pedig nagyfokú bizonytalansággal terheltek, a nagytérségi folyamatok várható alakulását elemezve néhány forgatókönyv már valószínűsíthető, ami a következő hetek időjárását illeti" - írja elemzése elején az oldal.

Úgy folytatják: a modellek között jelenleg is nagy a szórás, így biztos előrejelzésekbe természetesen még nem bocsátkozhatnak, de úgy tűnik, december előrehaladtával két időjárási forgatókönyv valósulhat meg nagyobb eséllyel. 

Az egyik lehetséges forgatókönyv

szerint tartós délnyugati áramlással nem csak nedves, de enyhe légtömegek is érkezhetnek térségünk fölé, ami összességében azt eredményezi, hogy hozzánk enyhe, kora tavaszias idő jöhet.

A másik lehetséges forgatókönyv

szerint fokozatosan a hidegoldalra kerülünk, ez esetben pedig gyakran vonulhatnak majd át fölöttünk mediterrán ciklonok, amelyek az idő előrehaladtával egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadékot, azaz havazást hozhatnak a Kárpát-medencébe.

Nem elhanyagolható az esélye akár vastagabb hótakaró kialakulásának sem" - írják az elemzésben.

Ha kellően hosszú életűnek bizonyul ez az időjárási helyzet, akár az ünnepek idején is igazi télben lehet részünk.

Az Időkép Karácsony aloldala - ahol számítógépes előrejelző modellek folyamatosan frissülő valószínűségi előrejelzései alapján számolnak - jelenleg egyébként azt írja: Még nem tudni, hogy fehér lesz-e a karácsony. A pillanatnyi állás (2022.11.30. 08:20) szerint Székesfehérvár térségére 20 százaléknyi esélyt ad az egyébként nagyon várt havazásnak. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek