1 évnél régebbi cikk

Te mindegyiknek jól ismered a jelentését? Itt a 2022-ben legkeresettebb idegen szavak toplistája
Te mindegyiknek jól ismered a jelentését? Itt a 2022-ben legkeresettebb idegen szavak toplistája

Eszkaláció, kognitív, afázia, NFT – ismered, és jól használod ezeket a kifejezéseket? Idén is megjelent a 2022-ben legkeresettebb idegen szavak, kifejezések toplistája. A lista alakításában most is az aktuálpolitika, az újszerű technológiák, valamint a betegségek voltak a meghatározóak.

Míg 2021-ben a nemi hovatartozást definiáló LMBTQ rövidítés jelentésére kerestek rá a legtöbben, addig 2022-ben a releváns szó magyarázatára voltak a leginkább kíváncsiak – írja legfrissebb összegzésében a jelentese.hu szótároldal. Az adatok a Google kereső 2022-es, illetve 2021-es keresési trendjei, valamint a jelentese.hu szótároldal saját adatai alapján készültek. 

Az interneten havonta milliós nagyságrendben keresnek rá a magyarok olyan szavakra, amelyek értelmezésében bizonytalanok, vagy egyáltalán nem ismerik a jelentésüket. Persze a keresés tárgya mindig annak függvényében változik, hogy miről ír a sajtó, mi a közbeszéd aktuális tárgya, illetve mi terjed éppen a közösségi médiában. Ennek megfelelően a legkeresettebb idegen szavak többnyire a komolyabb figyelmet kapó betegségekhez, a politikához, illetve technológiai újdonságokhoz vagy egyéb aktualitásokhoz kapcsolódnak. A technológia vonatkozásában ilyen volt például 2022-ben az elektronikus tartalmak, illetve digitális műtárgyak „becsomagolására” és eredetiségigazolására szolgáló NFT, amit egyébként sokan az internet egyik legújabb lufijának tartanak. 

A 2022-ben kitört orosz-ukrán háború kapcsán is előkerültek olyan kifejezések, melyek jelentésével sokan nem voltak tisztában. Ezek közül három is, úgymint az „embargó”, az „eszkaláció” és a „szakadár” bekerült a top 10-be. „Persze akadnak olyan divatszavak is, melyek jelentése iránt évek óta nagy az érdeklődés. Ide sorolható a „releváns” kifejezés is, ami 2022-ben a dobogó legtetején végzett, ezzel letaszítva a 2021-es győztest, ami a másságot definiáló LMBTQ rövidítés volt" – tudatta Kolma Kornél, a jelentese.hu szótároldal alapítója.

Pandémia után afázia

Több kifejezéssel is képviselteti magát a toplistán az egészségügy. Míg 2021-ben ezt a témakört egyértelműen a pandémia, illetve az ahhoz kapcsolódó kifejezések, rövidítések uralták, addig 2022-ről elmondható, hogy az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar jelentése érdekelte leginkább az embereket. Ezen kívül nagyon sokan voltak kíváncsiak arra is, hogy mi fán terem az afázia, ami vélhetően a Bruce Willis családja által írt megható poszt következménye. A világ ebből tudta meg, hogy az ismert színész és akciósztár beszédkészségét és beszédértését érintő betegsége miatt végleg felhagy a filmezéssel.
Ha valaki kíváncsi arra, hogy mennyire van képben a 2022-ben legkeresettebb idegen szavak, kifejezések, valamint rövidítések jelentése kapcsán, most egy egyszerű kvízzel kiderítheti, mely a https://jelentese.hu oldalról érhető el.


Top 10 legkeresettebb idegen szó 2022-ben:
1. releváns 
2. kognitív 
3. recesszió
4. ADHD 
5. embargó
6. afázia 
7. eszkaláció 
8. NFT 
9. szakadár 
10. oligarcha 


Top 10 legkeresettebb idegen szó 2021-ben:
1. lmbtq
2. releváns
3. pandémia
4. IgG
5. sine morbo
6. kognitív
7. NER
8. podcast
9. gender
10. szputnyik

Borítókép: Pixabay/StockSnap
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek