1 évnél régebbi cikk

Elfogadták Székesfehérvár költségvetését, 2023-ban 104 milliárdos a főösszeg
·Hírekköltségvetés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika / ÖKK
Elfogadták Székesfehérvár költségvetését, 2023-ban 104 milliárdos a főösszeg
·Hírekköltségvetés·Utolsó frissítés: undefined

Biztonságos, stabil működést és jelentős fejlesztéseket tartalmaz Székesfehérvár 2023-as évi költségvetése. A város közgyűlése elfogadta a költségvetést, melynek főösszege közel 104 milliárd forint. 

A képviselő-testület majdnem négyötödös többséggel fogadta el Székesfehérvár 2023-as költségvetését, 21-ből 17 igen szavazattal döntöttek erről a városatyák. Fehérvár alapműködése az energiaárak drasztikus emelkedése és az infláció okozta drágulások mellett is biztosított. 

104 milliárd forint a költségvetés főösszege, ebből a legfontosabb szám az a 32 milliárd forint, ami saját bevétel – fogalmazott Cser-Palkovics András.

"Ezen belül 23 milliárd forint iparűzési adó bevétellel, és négymilliárd forint építményadó bevétellel számolunk. Körülbelül 44 milliárd forint körüli összegben költünk működésre, ez az intézményi üzemeltetési és a városüzemeltetés jelenti leginkább. Kicsivel több mint 50 milliárdot költünk fejlesztésekre, ebbe nyilván az áthúzódott fejlesztéseknél beletartoznak." – tette hozzá a polgármester.

Ilyen fejlesztés például a multicsarnok, az iskolafelújítási program, a kerékpárutak építése és a Fehérvár Tüdeje program. Az 50,7 milliárd jelentős részét a 39,4 milliárd forintos állami forrás teszi ki, emellett szerepel a tervezeteben az előző európai uniós fejlesztési ciklusból származó 6,8 milliárd és önkormányzati forrásból 3,9 milliárd forint is. 

Magánszemélyeknek továbbra sem kell helyi adót fizetniük Székesfehérváron. 

Márton Roland ellenzéki frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy nehéz költségvetést tervezni, jelentősen szűkült az önkormányzat mozgástere. Idén 6,6 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a városnak, ami rendkívüli módon szűkíti az önkormányzat mozgásterét. A politikus szerint az elvonások és az energiaárak miatt megnövekedett költségek teszik nehézzé a tervezést.

"Mi azt emeltük ki, hogy egyetlen komoly, fontos prioritás kell, hogy legyen idén a költségvetésben, hogy a város dolgozói számára legalább ebben az inflációs környezetben a reálbérek megőrzésének a képességére legyünk adottak. Olyan szintű nominális béremelés kell, ami legalább a pénzromlásból fakadó megélhetési válságot megakadályozza" – nyilatkozta Márton Roland.

Jelentős tartalékkal - mintegy 9 milliárd forinttal is rendelkezik a város.

Ez garantálja Székesfehérvár stabilitását, működését és azt, hogy minden helyzetre felkészüljön a város. Ennek jelentőségét is kiemelte a Fidesz frakció vezetője Molnár Tamás. 

"Az energiaválság és a háború okozta szankciók és problémák, azért nagyon komoly kihívás elé állították az önkormányzatot is. Örülök neki, hogy a város stabilitását biztosítja ez a költségvetés. Minden olyan intézményünk amely kötelező feladatot, vagy önállóan vállalt feladatot lát el tovább tud működni. Ugyanazokat a szolgáltatásokat biztosítjuk, mint az elmúlt években. Kijelenthetjük azt, hogy a nehézségek ellenére is tudjuk ugyanazt a színvonalat szolgáltatni minden fehérvári számára mint az elmúlt években" fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.

Nem zár be az uszoda, korábban nyit a színház

Két fontos intézményt érintő döntés is született, a képviselő-testület határozott arról, hogy a városi uszoda egyáltalán nem zár be. Ez az állami segítségnek is köszönhető. A Vörösmarty Színház pedig biztosan korábban nyit majd ki, március elsejétől újra lehet színházba járni. A polgármester azt is elmondta, hogy más kulturális intézmények esetében is előrébb lehet hozni a nyitási időpontokat.

A szolidaritási hozzájárulásról                                       

Lokálisan nincs vita abban a kérdésben, hogy a szolidaritási hozzájárulás mértéke magas. Ezt Fehérvár az erős gazdaságának köszönhetően kell, hogy befizesse.

"Ugyan ennél jóval több működési és fejlesztési támogatást kapunk a kormánytól, de azért ez a 6,6 milliárd forint nagyon sok. Jó lenne egy részét helyben tartani, vagy agglomerációs szolgáltatásokra is fordítani, és ez lehetne az alapja annak, hogy például az építményadót jelentős mértékben csökkenteni tudjuk a jövőben. Bízom benne, hogy akár a kamarával közösen is tudunk ezért a célért küzdeni" fogalmazott Cser-Palkovics András.

Kapcsolódó
3 millió forintot ajánl fel a fehérvári önkormányzat a magyar mentőcsapatnak

A speciális mentők munkájában két fehérvári szakember is részt vesz.

A közgyűlésen egyhangú döntést hoztak a képviselők, hogy mielőbb folyósítani lehessen a jelenleg is Törökország földrengés által sújtott területén dolgozó mentőcsapat 3 millió forintos támogatását. Döntöttek kerékpártárolók beszerzéséről is a pénteki közgyűlésen, és további 10 térfigyelő kamerát helyeznek ki Székesfehérváron.

Intézményeket érintő változások

A folyamatosan csökkenő gyermeklétszám miatt a Szeder Bölcsőde kifutó rendszerben befejezi működését, míg a Szivárvány Óvoda a Napsugár Óvoda tagintézményeként, a Püspökkertvárosi Tagóvoda pedig a Gyöngyvirág Óvoda tagintézményeként működik majd szeptembertől.

Meghosszabbították a Székesfehérvári Veszélyhelyzeti Lakásfenntartást segítő Települési Támogatás Programot. Idén is mentesülnek a közterület-használati díj megfizetése alól a vendéglátóhelyek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek