1 évnél régebbi cikk

Taktikát váltottak a mobiltolvajok: már nem csak a készülékre hajtanak
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/Pexels
Taktikát váltottak a mobiltolvajok: már nem csak a készülékre hajtanak

Új módszerekkel kísérleteznek a mobiltolvajok: a fizikai készülék eltulajdonítása helyett az online elérhető dolgokra, azaz a mobilbankra és a pénzügyi appokra fókuszálnak – írja a The Wall Street Journal.

A lap információi szerint nagyon megnehezedett az elmúlt évtizedben a mobiltolvajok dolga. Ugyan a készülékeket fizikailag eltulajdonítani továbbra sem nehéz, de információkat lopni már közel lehetetlennek bizonyulhat róluk, ráadásul a gyári alaphelyzetbe való visszaállításuk ellenére a tulajdonosaik megtalálhatják azokat az online követőszolgáltatásaik segítségével.

A The Wall Street Journal szerint a tolvajok adaptálódni látszanak: az Egyesült Államokban újabban látványosan elkezdtek rászállni az olyanokra, akik Touch ID vagy Face ID biometrikus azonosítás helyett valamilyen oknál fogva még mindig kóddal oldják fel a telefonjaikat.

A tolvajok nyilvános helyeken és tömegközlekedési eszközökön egyszerűen kikémlelik az áldozataik feloldókódjait, majd a készülékeket csendben elcsaklizva, vagy akár a kezükből kikapva felszívódnak, végül pedig a jelszavuk megváltoztatásával kizárják őket – iPhone-osok esetében - az Apple-fiókjaikból.

Ezt követően a tolvajoknak van némi idejük átvizsgálni a telefonokat, képesek lehetnek belépési adatokat és egyéb információkat lopni róluk, rosszabb esetben az áldozatok mobilbanki és egyéb fizetésre használt appjaihoz is hozzáférnek, így el tudják utalni vagy költeni az egyenlegükön lévő pénzt.

A tolvajok már nem is magukat a mobilokat próbálják megszerezni, helyette az áldozatok számláit szeretnék kifosztani, hiszen azzal sokkal nagyobbat „kaszálhatnak”.

Ennek megfelelően érdemes befejezni a feloldókódok használatát a mobilokon, modelltől függően átállni az ujjlenyomatos vagy arcfelismeréses azonosításra a nyilvános helyeken való feloldásuk során.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek