1 évnél régebbi cikk

Elfogadták a diákok által felterjesztett 58 pontot az Országos Diákparlament zárónapján
·Oktatásdiákok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Elfogadták a diákok által felterjesztett 58 pontot az Országos Diákparlament zárónapján
·Oktatásdiákok·Utolsó frissítés: undefined

Vasárnap egy plenáris üléssel zárult Székesfehérváron az Országos Diákparlament. Ezen a diákok egy 58 pontos javaslatcsomagot fogadtak el, majd benyújtottak a kormánynak.

A diákok a pénteki nyitó plenáris ülést követően szombaton szekcióüléseken tárgyaltak az oktatás és diákélet mindennapjait érintő fontos kérdésekről, hogy megfogalmazhassák javaslataikat a döntéshozók számára. A szombaton megfogalmazott 300 pontot vasárnapra 58-ra redukálták, ezeket a tárgyalás alatt témákra bontották, majd munkacsoportokra osztva vitatták meg őket. A listát alaposan átbeszélték, kijelölték a prioritásokat, végül sikerült összeállítaniuk azt a javaslatcsomagot, melyet vita nélkül elfogadtak.

"Magyarországon adott a rendje annak, hogy a diákok szava hogyan jut el az oktatáspolitikához. Az ország minden részéből érkezett 120 képviselő által összeállított javaslatcsomag kijelöli az Országos Diáktanáccsal folytatandó tárgyalások menetrendjét." – mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár. A politikus szólt arról is, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint egy kisebb csoport arra készült, hogy a rendezvényt megzavarja, de ilyen nem történt.

Kapcsolódó
Szekcióülésekkel folytatódott a három napos program, Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek

Több mint száz fiatal ülésezik városunkban a hétvégén. Pénteken kezdődött és vasárnapig tart Székesfehérváron a XI. Országos Diákparlament. A fiatalok szombaton szekcióüléseken folytatták az érdekegyeztető munkát, szabadidejükben pedig a Sóstó Természetvédelmi Területre látogattak ki.

„Érdemi konzultáció, párbeszéd, vita alakult ki és nagyon komoly tartalmi munka zajlott az elmúlt napokban Székesfehérváron."

- nyilatkozta Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.

Csomor Boldizsár, az Országos Diáktanács tagja a Nemzeti Alaptanterv finomítására irányuló ajánlásokat nevezte a legfontosabbnak. Mint mondta: javasolták többek között, hogy a történelem érettségi esetén kronológiával ellátott atlasz használható legyen, valamint az idegen nyelvű atlasz használatát idegen nyelvű történelem érettségi esetén. Szintén fontos ajánlás, hogy a köznevelési intézményekben tanuló diákok kapjanak tanulmányi alapú ösztöndíjat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek