12 hónapnál régebbi cikk

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Az ország védelme minden magyar ügye!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Az ország védelme minden magyar ügye!

Sokan érkeztek kedden este a Városháza Dísztermébe, ahol Vargha Tamás meghívására Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tartott előadást. Az esemény házigazdája Cser-Palkovics András polgármester volt.

Székesfehérvár katonaváros, fontos nekünk, hogy a Honvédséggel közösen is fejlődjünk, katonáink pedig igazi otthonként tekintsenek Fehérvárra! – fogalmazott köszöntőjében Cser-Palkovics András a kedd esti fórumon, melynek vendége volt a honvédelmi miniszter.

„Magyarország semmilyen körülmények között nem fog belesodródni ebbe a háborúba, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a háború ne is jöjjön a közelünkbe!” – emelte ki előadásában Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter azt is hangsúlyozta, hogy hazánk továbbra sem szállít fegyvereket a háborús zónába, és nem engedi azok magyar területen való átjutását sem.

"Ez a háború nemhogy enyhült volna az elmúlt egy év során, hanem kiterjedése, mélysége mind katonai, mind gazdasági értelemben csak nőtt. Álláspontunk az első pillanattól kezdve teljesen világos volt, amihez azóta is elszántan tartjuk magunkat:

Magyarország a béke pártján áll, és azt szeretné, ha a lehető leghamarabb megszűnne ez a huszadik századi típusú öldöklés. Fontos, hogy tűzszünet és béketárgyalás kezdődjön!" – nyilatkozta a Fehérvár Médiacentrumnak Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

"Egy évvel ezelőtt a háború olyan helyzetet teremtett, hogy Magyarországnak változtatnia kellett korábbi álláspontján, fel kellett ismernie, hogy a haza fegyveres védelme minden magyar ügye. Ezt nem bízhatjuk másra, miközben természetesen támaszkodhatunk a nemzetközi szervezetekre, elsősorban a NATO-ra, ami a világ legnagyobb és legsikeresebb védelmi szövetsége. De az csak akkor tud működni, ha az abban résztvevő államok, nemzeti haderők olyan felszereltséggel, harckészséggel, elszántsággal és tudással bírnak, ami a közös védelemre képessé teszi" – fogalmazott a miniszter, aki azt is hangsúlyozta, hogy hazánk immár teljesíti a NATO elvárását, hiszen a GDP két százalékát eléri az az összeg, amit Magyarország védelmi kiadásokra fordít. Ez sikerként könyvelhető el, hiszen például Németország vagy Törökország esetében ez az arány alacsonyabb.

Az önálló védelmi képesség további fejlesztése, a Magyar Honvédség magasabb készenléti állapotba való helyezése kiemelt feladat. Erről is szó volt a fórumon, ahol elhangzott, hogy a jövőben Székesfehérváron – párhuzamosan a börgöndi repülőtér fejlesztésével – felsőfokú szintre emelkedhet a drón- és a pilótaképzés. 

Városunkat érintő témákról és a haderőfejlesztés részleteiről is kérdeztük a honvédelmi minisztert. Exkluzív interjúnkat a Fehérvár TV Youtube-csatornáján érhetik el!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek