Tíz nemzet katonái gyakorlatoznak Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Tíz nemzet katonái gyakorlatoznak Fehérváron

Több napos felkészülést követően hétfőn megkezdődött a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság Strong Bastion 24 elnevezésű gyakorlata. A tíznapos gyakorlat során több mint 200-an készülnek fel hadműveleti feladataikra. 

Az Alba Regia Laktanyában hétfőn délután tartották a Strong Bastion 24 megnyitó ünnepségét. A parancsnoki vezetési gyakorlat a harcászati műveletek hadosztályszintű vezetésére helyezi a hangsúlyt, és a HQ MND-C, azaz a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság nyáron érkezett új állományának integrálására és képzésére összpontosít.

"A Strong Bastion 24 gyakorlat több mint pusztán képességeink bemutatása. Ez egy lehetőség arra, hogy teszteljük és finomítsuk hadműveleti eljárásainkat, és biztosítsuk, hogy azok a szükséges hatékonysággal működjenek. Ám nem csupán elméleti forgatókönyveken dolgozunk, mi valós kihívásokra készülünk egy gyorsan változó és fejlődő műveleti és biztonsági környezetben."- mondta el beszédében Tibor Králik vezérőrnagy, az HQ MND-C parancsnoka.

A gyakorlat kiemelt szerepet kap a NATO regionális védelmi együttműködésében és hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevők fejlesszék képességeiket, felkészüljenek valós harci helyzetekre és erősítsék a szövetség erejét.

"A gyakorlat lehetőséget nyújt arra is, hogy finomítsuk a parancsnoki és irányítási folyamatokat, különösen hadosztályszinten. A bonyolult harci műveletek vezetése hatékony kommunikációt, gyors döntéshozatalt és zökkenőmentes koordinációt igényel. Folyamatosan fejlesztenünk kell magunkat annak érdekében, hogy vezetőink és törzsünk teljesen felkészültek legyenek a nagyszabású műveletek irányítására, a gyorsan felmerülő fenyegetések kezelésére és a Szövetség egészének védelmére."- hangsúlyozta Tibor Králik vezérőrnagy.

A tíznapos gyakorlaton magyar, horvát, szlovák, olasz, német, lengyel, román, spanyol, török, szlovén katonák vesznek részt. A Strong Bastion 24 során a résztvevők a tervezési folyamatokat gyakorolják, a műveleti utasítások alkalmazását finomítják, és fejlesztik a parancsnokság és támogató zászlóalj együttműködését.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek