2 évnél régebbi cikk

Harci helikopter szállt le Börgöndön
·Oktatáshonvédség·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
FTV/Preszter Elemér
Harci helikopter szállt le Börgöndön
·Oktatáshonvédség·Utolsó frissítés: undefined

Ha csatazaj nem is, katonás rend és fegyelem így is van a középiskolásoknak szervezett kadéttáborban, Börgöndön.

Az Albatrosz Repülő Egyesület és a Honvédelmi Sportszövetség szervezett bentlakásos kadéttábort Börgöndön, és a résztvevő 22 fiatal a Magyar Honvédség utánpótlásának esélyese. 

"Az idő legnagyobb részét a repülés tölti ki, repülnek vitorlázógéppel, motorosgéppel vontatásból, és repülnek motoros vitorlázóval. Mind a két repülési formával megismerkednek, illetve a repülés alapjaival, magával a technikával, a repülőgépekkel és kapnak egyfajta elméleti képzést is magáról a repülésről és a repülés történetéről" - mondta el Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke.

A tábor érdekessége, hogy tulajdonképpen szinte az első között, egy igazán különleges légi járművel is megismerkedhettek a fiatalok.

"Ez a második kadéttárbor itt Börgöndön. A honvéd kadét programban résztvevő középiskolák számára biztosítunk repülési lehetőséget vitorlázó repülőgéppel és motoros vitorlázó repülőgéppel. Mivel azonban ez egy katonai kiválogatás is, ezért idén is sikerült egy katonai programot elhozni ide Börgöndre. A 86. Szolnok helikopterbázis állományából egy H145M érkezett ide, amiből a Zrínyi 2026 keretében 20 darabot vásárolt Magyarország" - emelte ki Józsa Dávid műrepülő világbajnok 

A hallgatókkal az Albatrosz Repülő Egyesület oktatói foglalkoznak. A táborlakók most még városi kollégiumban kerültek elszállásolásra, de az egyesület jövőbeni tervei között szerepel egy olyan közösségi épület kialakítása is, amely a későbbiek során helyben biztosítja az ide érkező tanoncok ellátását. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek