1 évnél régebbi cikk

Kutatórakétát lőttek ki Fehérvártól 40 kilométerre
Fehérvár Médiacentrum fotója
hmzrinyi.hu
Kutatórakétát lőttek ki Fehérvártól 40 kilométerre

Magyarország eddigi legnagyobb oktatócélú kutatórakétája a hangsebesség kétszeresére gyorsult, súlya meghaladta a 27 kilogrammot, magassága pedig a 3 métert.

A Magyar Honvédség hajmáskéri lőterén indította el Magyarország eddigi legnagyobb és leggyorsabb oktatócélú kutatórakétáját a BME Aerospace Team január 26-án, írja a honvedelem.hu. A rakéta biztonságos elindítása, annak tervezetten több mint kétszeres hangsebességet elérő sebessége, valamint akár 9 000 méter magas röppályája miatt az országban egyedül a Magyar Honvédség „0” ponti lőterén volt lehetséges.

A BME Aerospace Team célja, hogy az egyetemi hallgatók lelkesedését és tudásvágyát, valamint a hazai űrszakma legnevesebb szakembereinek tudását vegyítve szuperszonikus kutatórakétákat fejlesszen.

A hajmáskéri esemény, amelyet több mint egy éven át tartó munka előzött meg, a versenycsapat 2022-es, European Rocketry Challenge versenyrészvételének záró epizódja volt.

Princz Katalin, a BME Aerospace Team marketing menedzsere kiemelte, hogy az Aether S a csapat első projektje, amelynek keretén belül egy oktatócélú kutatórakétát bocsátanak fel. „A rakétában egy sejtbiológiai kísérlet, laborban növesztett emberi csontszöveti sejtek, valamint egy légkörfizikai kísérlet kapott helyett.” Hozzátette: űrutazás során nagy problémát okoz a csontritkulás, így az orvosbiológiai kísérlet célja, hogy jobban megismerhessék ennek folyamatát.

„A rakéta 3,3 méter hosszú, felszállótömege 27,6 kilogramm, a benne található hajtóanyag pedig 11 kilogramm tömegű. A rakéta várható legnagyobb sebessége 2,2-szeres hangsebesség lesz” – részletezte a paramétereket az indítás előtti köszöntőjében Illyés András, a csapat vezetője, hozzátéve: a harminc fős csapat több mint tizenhatezer munkaórát dolgozott.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek