11 hónapnál régebbi cikk

Így vezettek meg majdnem az autó műszaki vizsgáztatásakor Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay/autotop service
Így vezettek meg majdnem az autó műszaki vizsgáztatásakor Székesfehérváron

Természetesen a történet nem általános, de nekem kis híján sikerült belefutnom egy 110 ezer forintos számlába, mert verébnek néztek.

Már jó néhány éve hordtuk ugyanahhoz, egy, a városból hosszan kivezető úton, parkhoz és egészségügyi intézményhez közeli szervizbe autóinkat, ha probléma adódott, vagy ha éppen aktuális volt a kötelező műszaki vizsga. Vagyis megbíztunk bennük.

Idén március végével az éppen hatéves kisautómnál újra elérkezett a vizsgáztatás ideje, és mivel korábban, vagyis az első négy év lefutását követően is náluk intéztem ezt, most sem tettem vagy legalábbis szerettem volna tenni másképp. Ám míg az első alkalommal huszonpárezer forintos számlával körítve megtörtént az átvizsgálás, vizsgáztatás és a forgalmi engedély megfelelő helyén landolt a pecsét, idén meglepő fordulatot vett a történet, ami tanulságul szolgálhat más, hozzám hasonló naiv és műszaki területen könnyen megvezethető gépjármű-tulajdonosoknak.

Egy szép tavaszi reggelen tehát leállítottam a szervizudvarban az autómat, megtörtént a munkafelvétel, és megbeszéltük az egyébként nagyon szimpatikus fiatalemberrel, hogy átvizsgálás után felhívnak, hogy szükség van-e bármilyen szerelésre, cserére ahhoz, hogy megfeleljen a kocsi vizsgakövetelményeknek. Bár akkor még ő is legyintett, egy hatéves autónál, ami ráadásul ilyen keveset futott, nem valószínű, hogy bármi előfordulhat.

Ehhez képest néhány óra múlva nagyot fordult a világ. Velem legalábbis nagyot, amikor előálltak a hírrel: vizsgadíjjal együtt úgy 110 ezer forintból meg is tudnák oldani kisautóm újabb két évét. Szerencsére kértem gondolkodási időt, és mivel ünnepnapok előtt álltunk, a vizsga időpontja pedig csak azt követően lett volna, elhoztam a kocsit.

Az autó elvitelekor már elkezdett a tervezett számla végösszege drasztikusan csökkenni, hiszen "a lengéscsillapító porvédő gumiharang cseréje hetvenezerért tulajdonképpen nem elengedhetetlen a műszaki vizsgához, csak hát nyáron, amikor esik az eső, és aztán az út pora enyhén sáros lesz, majd felcsapódik, nagyobb károm keletkezhet" - hangzott valahogy így, de szó szerint nem tudom idézni, jelentsen bármit is ez a magyarázat. Az "egy kis víz van a fékolajban" mondat azonban végképp feltette a koronát a kapcsolatunkra.

Szerencsénkre egy közeli barátunk már korábban ajánlotta egy másik, de Fehérvártól távolabbi település szervizét, ahol egyébként helyben vizsgáztatnak. Eredetileg pont azért nem akartuk oda vinni műszakiztatni az autót, mert mégiscsak helyben, helyi szakira bíznánk a munkát. Végül bejelentkeztünk oda.

A kicsit több mint ötven kilométeres úton pedig csodálatos átalakuláson ment át a jármű, hiszen mire letudtuk a távot, minden megjavult. Még a lengéscsillapító porvédő gumiharang is hiba nélküli állapotba került. A van egy kis víz a fékolajban mondatra pedig csak néztek ránk furán. Szóval így esett, hogy a számla végösszege végül bőven megállt harmincezer forint alatt. Nekünk ezt hozta a nyuszika...

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek