9 hónapnál régebbi cikk

Mészkőcsodák Fehérváron
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Mészkőcsodák Fehérváron
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Anya Gyermekével és a Táncoló Nő. Két olyan köztéri alkotás Székesfehérváron, amelyek talán kevesebb rivaldafényt kapnak, pedig hat évtizede szerves részei a város utcaképének.

Németh Mihály elismert szobrászművészként járult hozzá a XX. század magyar művészetéhez. Sárváron született 1926. július 8-án, és a híres fürdőhelyen is hunyt el nagyon szép életkort megélve, 92 esztendősen, 2018. augusztus 10-én. Szülőhelyén rendkívül sok köztéri alkotása maradt fenn, Sárváron és környékén 45 művet tart nyilván a Köztérkép. Németh Mihály a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt 1952 és 1958 között, itt Szabó Iván volt a mestere. Nagy hatással volt rá a kétszeres Kossuth-díjas Medgyessy Ferenc szobrászművész munkássága is, az ő művei ugyancsak formálták stílusát. Németh Mihály munkásságát a Köztérkép így foglalja össze:

„Az egyiptomi és a görög szobrászat harmonikus atmoszférája, nyugalma, Medgyessy Ferenc szobrászatának öröksége hatja át munkásságát. Kompozíciói zártak: női alakjait, allegorikus figuráit lágyan futó, megbontatlan körvonalakkal közrefogott felületekkel formálja meg. Monumentális, megbízásra készített, természetelvű mészkő- és bronzszobrok mellett bronz és terrakotta kisplasztikák, érmek készülnek műhelyében.”

Németh Mihály alkotásai azonban nem csupán Sárváron érhetők el, Székesfehérvárra is jutott belőlük kettő, ráadásul viszonylag közel is vannak egymáshoz. Az egyik, az „Anya Gyermekével” című szobor a Deák Ferenc utcában, a Vasútállomáshoz közel található, a mészkő szoborpáros 1962-ben került jelenlegi helyére, vagyis hat évtizede szerves része már a környék mindennapjainak.

A másik Németh Mihály alkotás a „Táncoló Nő” a közelben, a Prohászka Ottokár út és a Horváth István utca sarkához közel, a Horváth István utca felőli részen található. Mindössze két évvel fiatalabb az „Anya Gyermekével” címet viselő alkotásnál, ezt a szobrot ugyanis 1964-ben avatták fel. Anyaga szintén mészkő, ez az alkotás is kiválóan illeszkedik a fentebb taglalt, Németh Mihály művészetére jellemző vonulatba.

Szerencsére mindkét alkotás korához képest jó állapotban van, természetesen fontos, hogy továbbra is vigyázzunk rájuk, hiszen hosszú ideje részei már Székesfehérvár utcaképének.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek