10 hónapnál régebbi cikk

Szent György lassan elveszíti a harcot
·Kultkút·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Szent György lassan elveszíti a harcot
·Kultkút·Utolsó frissítés: undefined

Pedig ezúttal nem örök riválisával, a sárkánnyal harcol, sőt, kivételesen a tűzokádóval vállvetve küzdenek egy közös ellenséggel szemben. Sajnos úgy fest, eredménytelenül.

Még 2021-ben írtam a város egyik különleges díszkútjáról, mely egykor a Zichy ligetben állt teljes pompájában, közel a Szentháromság szoborhoz.  A 271 és 303 között élt, a legenda szerint a sárkányt is legyőző Szent György a hit erejének, a démonok és a gonosz elleni harc sikerének megtestesítője, ezen a bizonyos díszkúton a tűzokádó szörny elleni csatáját örökítették meg. A díszkút még 1922-ben készült, vagyis idén már 101 éves! Készítője Bory Jenő, aki a város iránti hálájából adományozta Székesfehérvárnak a díszkutat, miután a város több alkalommal is ösztöndíjban részesítette az egyetemi tanulmányai során.

Bory Jenő hagyatékát talán nem kell bemutatnunk, a Bory-vár nem csak Székesfehérvár, de a régió egyik legnevezetesebb és leglátogatottabb turisztikai célpontja. Ugyanakkor Bory Jenő más, a váron kívül található alkotásának mintha nem lenne szerencséje, a várban látható, Kelő Napsugár névre keresztelt szobor hiteles másolata például a Bányató fenekét is megjárta, most pedig elzárva várja sorsa jobbra fordulását.

Sajnos a Szent Györgyhöz köthető 101 éves díszkút sorsa sem túl rózsás. A Zichy ligetből még 1960-ban elköltöztették, a Tompa Mihály utca kiszélesedésével kialakuló Barátság liget, mai nevén Erzsébet liget lett az új otthona. 1994-ben még felújították, ám azóta folyamatosan romlik az állapota. Már a 2021-es cikkünk alkalmával is igen elszomorító volt a kinézete, mivel azóta nem történt érdemi restaurálás, így az immár 101 éves kút amortizációja tovább tart.

Egyes részei, elemei egyébként nincsenek is annyira rossz állapotban, ugyanakkor a fenti díszítés, maga Szent György már annál inkább. A szobor feje gyakorlatilag eltűnt, és a földre kényszerített tűzokádó sárkány alakja is lassan, de biztosan elkopott az évszázados időjárásnak kitéve, ideje lenne lassan, ha valamely felújítási projektben helyet kaphatna a gyönyörű kút megmentése.

FRISSÍTÉS, 2023. 06. 05.: Hétfőn megtudtuk, hogy a szobor helyreállításával kapcsolatos előkészületek már korábban megkezdődtek. Részletek ebben a cikkben:

Kapcsolódó
Még a nyáron elkezdődik a Szent György kút felújítása

Heteken belül elkezdődik a Szent György kút felújítása. A 101 éves alkotást hamarosan elszállítják a helyéről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek