10 hónapnál régebbi cikk

Mit tegyünk, ha hamis tanúzással vádolnak minket?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay/Schwarzenarzisse
Mit tegyünk, ha hamis tanúzással vádolnak minket?

A hamis tanúzást, a hamis tanúvallomást a törvény bünteti, azonban ez nemcsak szándékosan, hanem gondatlanságból is elkövethető. Ráadásul az is bűntettet követ el, aki valaki mást büntető ügyben hamis tanúzásra törekszik rábírni.

Ez utóbbi esetben ő az elkövető, az a személy pedig, akit törekszik rávenni a hamis tanúzásra, ő a bűncselekmény passzív alanya. Nem érdemes sem hamisan tanúvallomást tenni, sem mást rábírni ugyanerre, hiszen a felelősségre vonás mindenképpen terhelni fog minket. 

Ha azonban már elkövettünk egy ilyen hibát, szükségünk lesz szakszerű védelemre. Egy Janklovics és Társai hatékony segítséget nyújt abban az esetben is, ha gyanúsítottként, vagy ha már vádlottként állunk a bíróság előtt. 

A gondatlanságból elkövetett hamis tanúzás

A gondatlanságból elkövetett hamis tanúzás esetében a büntetési tétel kisebb, de azért így is egy évig terjedő szabadságvesztéssel járhat ez a vétség. De mi a különbség a szándékosság és a gondatlanság között? 

A szándékosság és a gondatlanság a bűnösség két kategóriája. Szándékosság esetén az elkövető olyan magatartást tanúsít, melynek következményeit kívánja, vagy azokba belenyugszik. 

A gondatlanság pedig azt jelenti, hogy az elkövető előre látja magatartásának lehetséges következményeit, de könnyelműen bízik azoknak az elmaradásában. Ennek másik esete pedig, amikor azért nem látja előre a következményeket, mert elmulasztja a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést. Az első esetben tudatos gondatlanságról, míg a másodikban hanyag gondatlanságról beszélhetünk.

A szándékos és a gondatlanságból elkövetett bűncselekmények közötti különbség

Amikor tanúskodnunk szükséges és célszerű átgondolni, hogy történt pontosan az esemény, nehogy beleessünk a gondatlanság kategóriájába. Bár nyilvánvalóan enyhébb büntetést kapunk, de jobban járunk a becsületes és tisztességes magatartás tanúsításával.

A gondatlanságot általában a visszaesés és a bűnrészesség lehetőségének a hiánya jellemzi, illetve az, hogy befejezettnek tekinthető. Ettől függetlenül a gondatlanságból elkövetett bűncselekmények vétségnek minősülnek és büntetendők. 

Ki követhet el hamis tanúzást?

Hamis tanúzást csak tanú minőségben kihallgatott személy követhet el. Tanúként azt a személyt lehet kihallgatni, akinek érdemi tudomása van a bizonyítandó tényekről. Vannak olyan körülmények, amelyeket azonban minden esetben tisztázni kell a tanúkihallgatás kezdetén.

Ha ezt elmulasztják az illetékesek, akkor nem tekinthető tanúvallomásnak az olyan nyilatkozat, amelyet megelőzően a nyilatkozatot tevő személyt nem oktatják ki a felmerülő körülményekről, nem figyelmeztetik a jogaira és a kötelezettségeire, a mentességi jogára és a hamis tanúzás következményeire. Az ellenünk folyó eljárásban nem valósíthatunk meg hamis tanúzást, hiszen ebben az esetben nem tanúként vagyunk jelen. 

Láthatjuk, hogy nem feltétlenül nehéz belecsúszni a hamis tanúzás csapdájába, de ha mégis megtörtént, egy ügyvéd biztosíthat szakszerű védelmet. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek