9 hónapnál régebbi cikk

Dzsessz a fehérvári belvárosban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Dzsessz a fehérvári belvárosban

Már tíz éves az Alba Regia Feszt, amelynek köszönhetően augusztus 4-e és 6-a között improvizatív dallamok csendülnek fel a Bartók Béla téren.

A FEZEN után sem marad zene nélkül Székesfehérvár. Augusztus első hétvégéjén ugyanis három napra ismét az igényes hazai zene fellegvárává válik a királyok városa. Idén jubilál a rendezvény, tíz éves évfordulóját ünnepli a korábbi hagyományokat újraélesztő dzsesszfesztivál, amely augusztus 4-e és 6-a között kényezteti a zenekedvelőket.

Az ingyenes koncertek mellett a korábbi évekhez hasonlóan idén is gasztronómiai élményekkel, finom ételekkel, termelői borokkal és kézműves sörökkel várják a Bartók Béla téren mindazokat, akik nem csak a jó zenére éhesek.

A koncertek sorát jövő héten pénteken este hatkor a Blues MD, azaz Szebényi Dani és Mike Gotthard gitárvirtuóz lenyűgöző duója indítja; őket olyan további nagyszerű zenészek követnek, mint az Urbán Orsi Group, Loop Doctors Varga Gergely és Gesztesi Sandra közreműködésével. Az első nap erős kezdése után a második nap is remek zenei programokat kínál a fesztiválra látogatóknak: a Law Dogs, utánuk a Pluto/Oláh Kálmán/ Balázs Elemér Trio: Barokk című projektjével, a klasszikus és a dzsesszzene fúziójának újító megközelítésével varázsolja el a hallgatókat.

A második napot az ország egyik legnépszerűbb dzsesszénekesnője, a montreux-i dzsessz énekverseny győztese, Szőke Nikoletta és új formációja a Jazzplosion – nevéhez híven – kirobbanóan friss hanggal zárja. Vasárnap a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszék tanárai is fellépnek többek közt a Mits Jazz Band, az OrganStation jazz trió és a Vörös Tamás Project. A szabadtéri koncertek ingyenesen látogathatóak, és előzetes regisztráció sincs.

„Az Alba Regia Feszt mindamellett, hogy a város jó hírét növeli és turizmusára is kedvezően hat, fórumot biztosít a magas szintű magyar zenészek és fiatal tehetségek számára. Hiszünk abban, hogy az igényes zene is lehet szórakoztató és befogadható.” - foglalta össze a fesztivál küldetését Mits Gergő, az esemény egyik főszervezője, Artisjus-díjas zenész, a Kodolányi János Egyetem tanszékvezetője, vezérigazgatója.
Az 1967-ben alapított fesztivált Székesfehérvár önkormányzata, a Kodolányi János Egyetem Modern Zenei Tanszéke és a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium összefogásával 2014 óta ismét minden évben megrendezik.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek