4 évnél régebbi cikk

Híresen hírhedt dalok, amelyek Székesfehérvárról szólnak
Híresen hírhedt dalok, amelyek Székesfehérvárról szólnak

Nemrég mutatták be a Hungarikum Együttes új nótájának, a Fehérvár dalnak a videoklipjét, amely azon túl, hogy képileg és szövegileg is városunkat helyezi a középpontba, igencsak ütősre sikeredett. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttem olyan ismert vagy kevésbé ismert számokat, amelyek dalszövegeiben igencsak sűrűn említik Fehérvárt.

Szeptember 10-én, kedden debütált a Hungarikum Együttes Fehérvár dalához készült nyáron forgatott videója. A videóklipet hatalmas várakozás övezte, nemcsak azért, mert - ahogy a szám címéből kitalálhattátok - Székesfehérvárról szól, hanem mert a klipben is igencsak ismerős képek köszönnek vissza a Fő utcai forgatagból.

Ahogy meglestem az alkotást, adódott a kérdés, vajon hány olyan nóta készült még, amelyet városunk eseményei, helyszínei vagy történetei ihlettek meg. Majd arra gondoltam, hogy miután már összeszedtük az elmúlt negyven év tíz legmeghatározóbb fehérvári zenekarát, most azok a dalok kerüljenek előtérbe, amelyek dalszövegeiben így vagy úgy, de visszaköszön Székesfehérvár.

Miután elkezdtem kutatásom, gyorsan leesett, hogy igencsak nagy fába vágtam a fejszém, ugyanis azt hittem, ha felütöm a YouTube-ot, akkor nem győzök majd válogatni a jobbnál-jobb alkotások közül. Tévedtem. Azonban picit jobban beleásva magam a sztoriba, a procedúra végén öt számot hoztam ki győztesnek:

Boka és a Produkció - Székesfehérvár és a cicalány

Bokányi Zsoltot, alias Bokát nem kell bemutatni a fehérváriaknak, ugyanis azon túl, hogy nap mint nap hallhatjátok a Vörösmarty Rádióban (amely idén ünnepli huszonötödik évfordulóját), előbb a Rövidzárlat, a Sárga Taxi, majd a Boka és a Klikk, jelenleg pedig a Boka Boogie Band, a Boka Akusztik Band és a Trióda éléről ontja a pörgősebbnél-pörgősebb dalokat. A Székesfehérvár és a cicalány a videó szerint 2011-ben került ki az éterbe, a kamera pedig végig a csinos hölgyre fókuszál, ahogy tipegve-topogva körbejárja a várost. Persze a dalszövegben hallható momentumokkal szinkronban mozogva. Na, meg kis rock and rollal megfűszerezve.

 

Happening Band - Fehérvár, Piac tér

A főleg könnyűzenében utazó Happening Band 1996-ban kezdte meg pályafutását, azóta pedig számos fergeteges bulin vannak túl nem csak itthon, hanem külföldön is: többek között Dániában, Norvégiában és Amerikában, San Franciscóban is fellépett már a jelenleg Arany Géza, Vargha Róbert, Tischner Klaudia és az Osvalda Tibor alkotta brigád. Utóbbi helyszínen a 2015-ös Magyar Örökség Fesztiválon tették tiszteletüket, ahol nem kisebb dalt, mint a Fehérvár, Piac tér című nótát is elhúzták a nagyérdeműnek. A szám - ahogy a címből is kiderül - a legendás Piac térről szól, ahova tényleg mindig jó visszatérni. A szöveg meg egyszerűen zseniális.

 

Fluor, Pixa, Eckü - Ez Fehérvár

Fluor, alias Karácson Tamás személye megkerülhetetlen, ha székesfehérvári zenék, illetve zenészek kerülnek a porondra. Karrierje elején állandó témáit a város lakótelepei és az éjszakai élet szolgáltatta, amely során számos klasszikust sikerült összetákolnia. Mondhatjátok, hogy Fluor szinte összes kezdeti száma Székesfehérvárról szól, amely igaz is lehetne, ha nem találtam volna rá az Ez Fehérvár című nótára, amely nem burkoltan, nem célozgatva és nem éppenhogy érintve, hanem konkrétan a várost foglalja magába. A dalban egyébként a szintén helyi Pixa (vele készült interjúnkat itt olvashatjátok) és a Hősökből ismert Eckü is közreműködött. 

 

Wellhello - Barátom

És akkor el is érkeztünk a kedvenc fehérvári nótámhoz, a Wellhello által megalkotott Barátomhoz, amely videoklipjében fiatalokat láthatunk, akik a legkülönfélébb csínytevésekkel törnek borsot a járókelők orra alá (többek között a Belvárosban és az Országalmánál, de a legendás Háromágú is feltűnik egy-egy megható jelenet erejéig, miközben végig Fehérvárra utaló sorokat hallhatunk), ezzel pedig egyfajta nosztalgikus élményben lehet részük a gyerekkorukban igencsak vásott rajongóknak. És ha ez még nem lenne elég, Fluor 2005-ben forgott Beton című videója is megelevenedik a vadiúj képsorokon: a tizennégy évvel ezelőtt készült felvételek frissített változatai (értsd: az évszámnak megfelelő) is bekerültek a klipbe, változatlan szereposztással.

 

MZ/X - Fehérvár Induló

Természetesen nem maradhat le a listánkról a nemrég jubileumi koncertjükkel visszatérő három fehérvári fenegyerek, Csabeat, Ndibor és Ubigee, alias az egyetlen, az utánozhatatlan és a felejthetetlen MZ/X sem, amely zenekar az ezredforduló környékén csempészett vidámságot a szürke hétköznapokba - a hétvégékről aztán nem is beszélve. A hiphopban nyomuló banda olyan klasszikusokat hozott tető alá, mint az Elfordulok tőled, az Alba Volán induló, és a kedvenc nótám tőlük, a Hoplacsek Julcsa nem Angol lány!, legutóbb pedig Orsovai Renivel, alias Nenével kiegészülve az Instant Slágert is bemutatták a nagyérdeműnek. Ezen kívül az MZ/X felelős az egyik - ha nem a - legjobb Székesfehérvárról szóló dalért is, az 1999-es Fehérvár Indulóért, amely a napokban felújított és újragondolt változatot is kapott.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek