8 hónapnál régebbi cikk

Kötelező a házszámtábla, 150 ezer forint is lehet a bírság, ha nem helyezik ki
Fehérvár Médiacentrum fotója
mehlakkaptar.hu
Kötelező a házszámtábla, 150 ezer forint is lehet a bírság, ha nem helyezik ki

Törvényi előírás és saját érdek is a házszám megfelelő feltüntetése az ingatlanokon. Ez a mentők, tűzoltók, rendőrök munkájához is elengedhetetlen.

A házszámtáblát az ingatlan tulajdonosának az utcafronti kerítésen, vagy az épület közterületi homlokzatán, a közterületről látható helyen kell elhelyeznie. Ennek elmulasztása akár 150 000 Ft-os bírsággal is járhat, de ami a legfontosabb: megnehezíti a mentősök, tűzoltók, rendőrök és a postások munkáját is.

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény szerint minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonos feladata, hogy feltüntesse a házszámot.

A tábla beszerzéséről, kihelyezéséről, illetve szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról is az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

A házszámtáblát az utcafronti kerítésen vagy az épület közterületi homlokzatán, a közterületről látható helyen kell elhelyezni. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy a házszámtáblát az ingatlanon bárhol, az utcáról látható helyre kell kitenni.

Aki nem teljesíti ezt az előírást, azzal szemben 50.000 forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150.000 forintig terjedő közigazgatási bírság szabható.

De nem csak a büntetés elkerülése miatt fontos ez. A jól láthatóan kihelyezett házszámtábla akár életet is menthet! Hiszen a mentőknek, tűzoltóknak, rendőröknek és a postásoknak is segítünk azzal, ha az előírásoknak megfelelően, a közterületről jól látható módon kitesszük a házszámtáblát.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek