1 hónapnál régebbi cikk

Harc a kommunista utcanevek lecseréléséért
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Harc a kommunista utcanevek lecseréléséért

Már több mint tíz éve életbe lépett egy törvény, amelynek értelmében közterületek, közintézmények nem viselhetik kommunista személyek nevét. Sok helyen azonban még mindig léteznek ilyen utcanevek. Ezek ellen indított petíciót a CitizenGo pár hónapja, melyet már több, mint 12 ezren írtak alá.

Egyetlen utcában olvasható csak Székesfehérváron olyan név, amelynek már nem kellene szerepelnie. Egy ház falán még kint van Gorkij neve, azonban ez az utca már Csoóri Sándor nevét viseli. A CitizenGo még áprilisban állt egy kezdeményezés mellé, és indított petíciót, hogy kommunista utcanév egyetlen településen, városban se legyen.

"A Magyar Patrióták Közösségének kezdeményezésére tudtunk építeni, akik már egy voltaképpen sikeres kampányt indítottak, ugyan más irányban. Az MTA-t még eddig egyetlen szervezet sem merte ezzel kihívni, és mi voltunk azok, akiknek ezt magára kellett vállalnunk. Egy új színt, egy új lendületet szerettünk volna adni ennek a kezdeményezésnek, amely ott van a tudatos állampolgárok szívében országszerte. Mi ennek csak platformot szolgáltattunk, és úgy tűnik, sikeresen. Reméljük, hogy ez a lendület folytatódik, más szervezetek közreműködésével is"- mondta az fmc.hu-nak Teleki Béla, a CitizenGo kampányfelelőse.

A CitizenGo több mint 12 ezer aláírást gyűjtött, amelyeket eljuttatott a Magyar Tudományos Akadémiához. A kampány lezárult, de továbbra is nyitott a felület.

"Elég hosszú a lista, és ha abból indulunk ki, amely utcaneveket az MTA felmentett, akkor 30 utcanévről beszélünk. Ezt a listát a facebook oldalunkon közzé tettük, illetve megküldtük az illetékesek részére, és kérjük, követeljük, hogy legalább ennek a 30 utcanévnek az elítélése megkezdődjön a tudományos világ részéről, és megkezdődhessen az utcanevek lecserélése, illetve visszaállítása az eredetire" - tette hozzá Teleki Béla.

A kommunista utcanevek egy részét már lecserélték hivatalosan, bizonyos helyeken viszont az utcatáblák fent maradtak. A települések, városok listája, ahol még vannak ilyen utcák, megtalálható a Magyar Patrióták Közösségének honlapján. A CitizenGo kéri a lakosság segítségét, ha valaki talál még fel nem sorolt, kommunista utcatáblát, jelezze.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek