7 hónapnál régebbi cikk

A Vatikánból üzentek - magasabb rangot kapott a bodajki templom
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI
A Vatikánból üzentek - magasabb rangot kapott a bodajki templom

Magasabb rangra emelte a Bodajki Kegyhelyet a Vatikán. Michael Wallace Banach apostoli nuncius a Mária-napi búcsún tartott ünnepi szentmisén a Segítő Szűz Mária kegytemplom zarándokudvarán hirdette ki, hogy a kegyhely Ferenc pápa rendelkezéséből elnyerte a Kis Bazilika címet.

Megtelt az egész zarándokudvar hívőkkel, hiszen több százan voltak kíváncsiak a Mária-napi búcsú különleges szentmiséjére. Ezen a napon hirdették ki, hogy a Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Templom és Kegyhely Kis Bazilika rangot kapott. Ennek kapcsán először Spányi Antal megyés püspök emlékeztetett: ez a kegyhely egy ősi zarándokhely. "Szentatyánk Ferenc pápa meghallgatta kérésünket, és ennek az ősi kegyhelynek meggyőződve szépségéről, hitéletből való előljárásáról, megadta a Basilika Minor rangot, hogy a hívek még több kegyelmet találjanak, még több búcsút tudjanak nyerni, és még inkább tudják, nemcsak a maguk megszentelődését, de szeretteik életét is Isten felé segíteni."

A Basilika Minor cím odaítélésének célja, hogy erősítse az adott templomnak Róma püspökéhez való kötődését, valamint, hogy kiemelje jelentőségét az egyházmegyében. A Bodajki Segítő Szűz Mária kegyhely kis bazilika lett - hirdette ki az apostoli nuncius, Michael Wallace Banach ami sok joggal, de sok kötelezettséggel is jár- tette hozzá. "Az Isten nem egy halott kövekből épült templomban akar velünk lakni, hanem élő kövekből álló templomban lakik közöttünk. Ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. Mi emberek, megkeresztelt keresztények vagyunk Isten temploma. Isten rajtunk keresztül akar jelen lenni a világban, az emberek között. Testvéri szeretetünknek kell tanúságot tennie az ő jelenlétéről és szeretetéről."

Erdő Péter  bíboros prédikációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy újra tudatosítani kell, hol az ember helye a világban és mi a valódi feladata. A választ a krisztusi kinyilatkoztatás adja meg, ez pedig örömhír, segítség, eligazítás és erőforrás. "Adjuk meg a megbecsülést a tiszteletet és a valódi elismerést az édesanyáknak. Ez nem puszta udvariasság, ezt az igazságosság kívánja meg, a valóság követeli meg, ezen népünk élete múlik. Ha ekkora a tisztessége az emberi édesanyáknak, mennyivel nagyobb a méltósága a szeplőtelenül fogantatott istenszülő Szűz Máriának."
 
A Mária napi búcsú keretében megemlékeztek Mindszenty József bíboros, hercegprímás 75 évvel ezelőtti bodajki zarándoklatáról, mely az egyik utolsó nyilvános működése volt letartóztatása előtt a főpásztornak. Akkor a hercegprímás mintegy harmincötezer ember előtt imádkozott ezen a kegyhelyen, melyben szót emelt a hazánkat sújtó diktatúra ellen, és buzdított a közös imádságra a nemzetért.

A Fehérvár Televízió összeállítása:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek