7 hónapnál régebbi cikk

A szűrés életmentő lehet! Ismét mellrák elleni séta lesz a Belvárosban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Maráczi Lilla
A szűrés életmentő lehet! Ismét mellrák elleni séta lesz a Belvárosban

A mellrák elleni küzdelemre, a megelőzés, az önvizsgálat és a szűrések fontosságára hívja fel a figyelmet a mellrák elleni séta Székesfehérváron. A rendezvényhez bárki csatlakozhat október 7-én.

Közös sétára várják a fehérváriakat október 7-én, jövő szombaton a belvárosban. A menet délelőtt tíz órakor az Országalmától indul, a résztvevők itt kapják meg a szimbolikus rózsaszín léggömböt, mely a sétával együtt a mellrák elleni küzdelemre hívja fel a figyelmet.

"Nagyon jó arra, hogy mindenki elgondolkozzon azon, hogy nekik is élnek nagymamák, anyukák, lányok a környezetükben, akiknél fontos, hogy elmenjenek a szűrővizsgálatra. Sajnos borzasztó kevesen mennek el" - mondta el Östör Annamária, egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok.

Krisztián Erika, Fejér vármegye tisztifőorvosa egyebek mellett a szűrővizsgálatok fontosságáról beszélt, kiemelte, hogy minél hamarabb fedezik fel a kóros elváltozást, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

"Alapvetően egy kétirányú röntgenvizsgálatról van szó, ami az emlőről készül, és a felvételek elemzésével tudják felfedezni azokat a korai, még egészen kicsi elváltozásokat, amelyekkel már foglalkozni kell" - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője a mellrák sétához kapcsolódó programokról ejtett szót, melyeken az érdeklődők hasznos, a betegség megelőzésével kapcsolatos információkkal gazdagodhatnak.

"Lehetőségük lesz mell önvizsgálat megtanulására, illetve kint lesznek a mammográfiás asszisztensek, akik a behívó levéllel érkezőknek tudnak időpontot adni, és tájékoztatást nyújtani mammográfiás vizsgálatról, valamint a mell-önvizsgálatról, az egésznek a menetéről, hogy lehet bejelentkezni annak, aki nem kap behívót. Akinek kérdése van, jöjjön nyugodtan" - mondta el Keresztury Lászlóné.

A mellrák elleni séta tehát október hetedikén szombaton lesz, a gyülekező kilenc órakor kezdődik az Országalmánál, a közös séta pedig tíz órakor indul a belvárosba.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek