5 hónapnál régebbi cikk

Közvetlenül, és nem a magyar kormányon keresztül pályázik EU-s forrásokra Fehérvár
·GazdaságEurópai Unió·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Közvetlenül, és nem a magyar kormányon keresztül pályázik EU-s forrásokra Fehérvár
·GazdaságEurópai Unió·Utolsó frissítés: undefined

A pályázatok sikerességét a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. segíti, amellyel kedden kötött együttműködési megállapodást a város. 

A megállapodást Cser-Palkovics András polgármester és Petri Bernadett, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője írta alá, a cél pedig, hogy a partnerség által Székesfehérvárt bekapcsolják az európai vérkeringésbe. Hét évre szólóan ugyanis 400 milliárd eurós Európai Uniós keret áll rendelkezésre, amelyekre a város is pályázni fog az együttműködés segítségével.

Mint a polgármester elmondta, az önkormányzatnak meg kell tanulni pályázni, a forrásokat lehívni, a projekteket megvalósítani. Szükséges a hivatal szakembereinek a fejlesztése, és fontos volt egy stratégiai partner. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda a kapcsolatrendszer kiépítésében is segít.

"Fontos volt, hogy találjunk egy stratégiai partnert, és ez az állami szereplő a minisztériumon keresztül tud nekünk segítséget adni, akik a külső tudást, az Európai Uniós kapcsolatrendszert tudják hozni. Ha ezt az együttműködést jól megtanuljuk, akkor a fejlődésnek azt a részét is el tudjuk érni, hogy sikeres projektpályázatokat tudunk benyújtani. Ezeket a pénzeket, eurókat el tudjuk hozni a magyar településekre, azon belül Székesfehérvárra, és ebből aztán sok mindent tudunk megvalósítani. Legyenek azok infrastrukturális fejlesztések, közösségépítéshez kapcsolódó fejlesztések, vállalkozások támogatása" - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A polgármester hozzátette, ilyen a civilek támogatása és a programfinanszírozás is. Összesen 24 alapban lehet pályázni, amelyek közvetlen pályázatok, vagyis nem a magyar kormányon keresztül, hanem közvetlenül juttatnak el az Európai Unióhoz. A cél, hogy a lehető legtöbb területen, a lehető legtöbb forrásra pályázzon sikeresen Székesfehérvár. 

Az együttműködésben már "pilot" jelleggel benyújtottak egy pályázatot, amely a testvérvárosi együttműködésre, kulturális programokra és a jövőre 20 éves EU-tagság évfordulójához kapcsolódó projektre irányul. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek