1 évnél régebbi cikk

A Nemzeti Ifjúsági Tanács petícióban kéri, hogy az Európai Bizottság ne állítsa le az Erasmus-programot
Fehérvár Médiacentrum fotója
forrás: ifjusagitanacs.hu
A Nemzeti Ifjúsági Tanács petícióban kéri, hogy az Európai Bizottság ne állítsa le az Erasmus-programot

Az Erasmus+ felsőoktatási mobilitási programjaiban való zökkenőmentes részvételért indít petíciót a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az akcióval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a külföldi tapasztalatszerzés és fejlődés lehetősége a fiatalok jövője szempontjából nélkülözhetetlen napjainkban. 

A most indított petícióval kapcsolatban juttatott el szerkesztőségünkhöz közleményt a Nemzeti Ifjúsági Tanács"Több ezer fiatal külföldi mobilitásáért indít aláírásgyűjtést a Nemzeti Ifjúsági Tanács. Az ifjúsági érdekképviseleti ernyőszervezet több hallgatói szervezettel együtt kezd aláírásgyűjtésbe azzal a céllal, hogy az Európai Bizottság a folyamatban lévő tagállami tárgyalásokkal párhuzamosan újraindítsa az Erasmus+ felsőoktatási csereprogramjait Magyarországon" - olvasható a közleményben, melyben arra is felhívták a figyelmet, hogy a petícióval a felelős döntéshozók figyelmét is szeretnék ráirányítani arra, hogy

a külföldi tapasztalatszerzés és fejlődés lehetősége a fiatalok jövője szempontjából ma már szinte nélkülözhetetlen.    

A 2022. december 15-én kiadott Tanács (EU) 2022/2506 végrehajtási határozata alapján a magyarországi modellváltó egyetemekkel nem jöhet létre új jogi kötelezettségvállalás, amely érinti az Erasmus mobilitási programot is, vagyis a jövőben nem lesznek elérhetők a nemzetközi hallgatói csereprogramok. 

A szervezet tájékoztatása alapján a Nemzeti Ifjúsági Tanács arra kéri az EU végrehajtó szervét, hogy a kormányzattal folytatott tárgyalásokkal párhuzamosan oldják fel a magyarországi Erasmus+ programok blokkolását. Az akcióhoz több nagy, hallgatói érdekképviselettel foglalkozó civil szervezet is csatlakozott.

Kovács Péter, a NIT elnöke pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy nem csak a magyar egyetemisták, de az itt tanulni vágyó külföldiek szempontjából is végzetes lehet a programok szüneteltetése. 

"A mobilitási programok befagyasztásával a leendő résztvevői keret 62 százalékát adó intézmények hallgatói és oktatói, valamint külföldi egyetemisták, összesen közel 200.000 fő esik el a lehetőségtől, ami óriási veszteség a nemzetközi tudástranszfer szempontjából" - fogalmazott Kovács Péter.

A közlemény arra is kitér, hogy az aláírásgyűjtő kampányt 2023. április 12-21. között zajlik.

A NIT petíciója az alábbi linken elérhető. 

Egy videó is készült, melyben magyar és külföldi egyetemisták mondják el véleményüket:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek