4 hónapnál régebbi cikk

2024-ben jön a CSOK Plusz: új lendület az ingatlanépítéseknek
·Gazdaságközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Preszter Elemér
2024-ben jön a CSOK Plusz: új lendület az ingatlanépítéseknek
·Gazdaságközgyűlés·Utolsó frissítés: undefined

Lakáspolitikáról, valamint a CSOK Plusz 2024-es bevezetéséről is szó esett a Magyar Közgazdasági Társaság Fejér Megyei Szervezetének közgyűlésén. A tisztújítás során megerősítették pozíciójában Madarász László elnököt.

Tisztújítással indult a Magyar Közgazdasági Társaság Fejér Megyei Szervezetének közgyűlése péntek este. A tagok többek közt Madarász László elnököt is megerősítették pozíciójában. A közgyűlés ezután előadásokkal folytatódott. Csepeti Ádám, a Miniszterelnökség stratégiai ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára egyebek mellett a közeljövőben várható lakáspolitikai kihívásokról, valamint a CSOK Plusz 2024-es bevezetéséről is beszélt előadásában.

A CSOK Plusz következő években várhatóan az otthonteremtési eszközök zászlóshajója lesz Magyarországon, a lényege pedig, hogy csak azok a családok vehetik igénybe, akik gyermeket vállalnak, a hitelkeret pedig a vállalt gyermekek számával arányosan növekszik.

"Ez a 15 millió forintos, 30 millió forintos, illetve 50 millió forintos hitelkeret érdemi löketet ad egy megfelelő ingatlan, egy komfortos családi otthon megvásárlásához, ezt nagyon-nagyon fontosnak tartottuk" – hangsúlyozta Csepeti Ádám. 

Az államilag kamattámogatott konstrukciót 3 százalákos ügyfélkamattal lehet igényelni, ez alapján 25 évre egy 15 millió forintos CSOK Plusz hitel havi 72 000 forint, ugyanennyi időre egy 30 milliós hitel 143 000 forint, az 50 milliós hitel pedig 237 000 forint törlesztőrészletet jelent. A hitel az érdeklődő családok számára 2024. január 1-től vehető igénybe a kereskedelmi bankoknál.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy a CSOK Plusz várhatóan újra lendületbe hozza majd az ingatlanépítéseket a nagyvárosokban, mindezt kiegészítve pedig bérlakások építésére is szükség lenne a nagyvárosokban.

"Kidolgoztunk egy pilot programot, nem titok, hogy egy négyszáz darabos lakáskontingensről van szó. Ebből kétszázat rögtön eladna a város és visszaforgatná újabb ingatlanok építésébe, vásárlásába az összeget, a másik pedig mérnököknek, tűzoltóknak, rendőröknek, orvosoknak, szakápolóknak és lehetne sorolni a szakmacsoportokat, képviselőinek nyújtana bérlakás struktúrát" – árulta el Cser-Palkovics András.

A polgármester hozzátette, hogy az elképzelések megvalósítása érdekében a pilot programmal kapcsolatban Székesfehérvár városa már benyújtotta tervezetét Magyarország kormányának.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek