4 hónapnál régebbi cikk

A limanowai csatára emlékeztek - a 109 évvel ezelőtti ütközet az I. Világháború egyik legvéresebb csatája volt
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
A limanowai csatára emlékeztek - a 109 évvel ezelőtti ütközet az I. Világháború egyik legvéresebb csatája volt

A limanowai csata 109. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron a 10-es huszárok emlékművénél hétfőn délben.

Az ünnepség keretében Spányi Antal megyés püspök megáldotta a Fehérvári Huszárok Egyesületének zászlaját, majd a beszédek végeztével a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet. A fehérvári huszárok napján immár huszonhetedik alkalommal emlékeztek a 10-es huszárezred ütközeteire, melyek közül a legemlékezetesebb a lengyelországi csata volt.

Székesfehérvár városának nevében Lehrner Zsolt alpolgármester mondott beszédet, kiemelve az 1914. november 28-a és december 18-a között zajlott limanowai csata jelentőségét - mely az I. világháború egyik legvéresebb csatája volt Lengyelországban – és felidézve annak magyar szempontból kiemelkedő eseményeit.

"Hadászati jelentősége abban volt, hogy sikerült megállítani a támadásban lévő orosz csapatokat, az orosz gőzhengert. A magyar huszároknak köszönhetően lengyel hon megmenekült az orosz uralomtól, ennek nyomán a limanowai győzelem a magyar katonai első világháborús hősies helytállásának szimbólumává vált" – fogalmazott beszédében Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek