2 hónapnál régebbi cikk

Az elhurcolt zsidóságra emlékeztek Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
Az elhurcolt zsidóságra emlékeztek Székesfehérváron

1944. június 14-én hurcolták el a koncentrációs táborokba a Fejér megyei és székesfehérvári zsidóságot. A deportálás 80. évfordulóján vasárnap délelőtt megemlékezést tartottak a Mártírok Emlékcsarnokában. 

1944. áprilisában Magyarországon megkezdődött a zsidóság gazdasági ellehetetlenítése, később pedig a zsidók üldözése területrészenként, nemre és korra való tekintet nélkül. Emlékeztetett beszédében Mester Tamás, a Mazsihisz alelnöke. Mint elmondta, 1944. április 7-én Baki László, a belügyminisztérium államtitkára rendőri és csendőri vezetőkkel ismertette a rendeletet, mellyel elkezdődött a zsidóság gettókba zárása, majd fizikai megsemmisítése. 

„Összegyűjtötték a zsidókat, elvitték őket a téglagyárba, ami egyébként zsidó tulajdonban volt, majd bevagonírozták őket júniusban és június 17-n már Auschwitzba érkeztek meg az emberek, akik nem is tudták, hogy hova fognak érkezni. Embertelen körülmények között voltak, nem tértek vissza a táborokból, illetve csak az emberek 10 százaléka” – mondta el Barna Ágnes, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

80 évvel ezelőtt Székesfehérvárról több mint 3000 zsidót vittek el és csak 290-en tértek vissza. Mint Barna Ágnes elmondta, azért is fontos az emlékezés, hogy a megkülönböztetés soha többet ne fordulhasson elő a világban. 

„Minden nap emlékeznünk kell azokra a borzalmakra tanulságként, hogy ne történjenek meg soha többször. Ady Endre szavaival élve, az élet él és élni akar. Azon kívül, hogy megtörténtek sajnos egy borzalmas ideológiai zsarnokság idején ezek a legtragikusabb, legszörnyebb dolgok, mégiscsak van élet ezen túl is, és ezeket az értékeket nemzedékről nemzedékre meg kell tartani” – mondta el Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere. 

Székesfehérvár zsidó hitközössége minden évben megtartja a megemlékezést, hogy fejet hajtsanak a mártírok előtt, egyben felhívják a figyelmet arra, hogy mi történt 1944 nyarán Fehérváron és szerte Európában a zsidó emberekkel. 

A Fehérvár TV beszámolóját itt lehet megnézni:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek