4 hónapnál régebbi cikk

Fehérvár Tüdeje: lezárult az Alsóvárosi rét nagyszabású zöld- és rekreációs fejlesztése
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Fehérvár Tüdeje: lezárult az Alsóvárosi rét nagyszabású zöld- és rekreációs fejlesztése

A Zöld Város – Fehérvár Tüdeje fejlesztési program célja, hogy erdősítéssel, pihenőparkok kialakításával ellensúlyozza a város extenzív fejlődését.

Teljes egészében elkészült a Fehérvár Tüdeje második ütemének nagyszabású zöld- és rekreációs területfejlesztési programja az Alsóvárosi réten, írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ (ÖKK).

A projekt keretében az értékes élővilágot rejtő természetes gyepfoltok megtartása mellett, a terület adottságaihoz igazodóan, kertészeti módszerrel 868 darab park- és sorfát ültettek, valamint 15 hektár területen erdészeti facsemetéket telepítettek. Kialakítottak továbbá egy 200 négyzetméter alapterületű kiszolgálóépületet, amelyről remek kilátása nyílik a környékre, egy játszóteret, valamint egy 50 férőhelyes parkolót, gyalogos úthálózatot és ösvényt is. Az ösvények mentén több padot, pihenőhelyet helyeztek ki. A terület fejlesztése kétmilliárd forint összegű, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásból valósult meg a TOP-6.3.2-16-SF1-2018-00002 pályázat keretében.

Cser-Palkovics András a hétfő reggeli bejáráson elmondta: a Fehérvár Tüdeje projektben minél több zöldterület megmentésével és kialakításával szeretnék ellensúlyozni a város terjeszkedését, miközben egy, a szabadidő eltöltését és a rekreációt is szolgáló erdőt, parkot alakítottak ki. A polgármester hangsúlyozta, hogy a rét közel 100 hektáros területe korábban magánkézben volt és ipari beépítésre szánták, de a Modern Városok Program keretében a Magyar Kormány segítségével sikerült megvásárolni. Ezt követően a rétet átminősítették, majd Európai Uniós forrásból megvalósult a fejlesztés, melynek eredményeképpen, a természetes gyepfoltok megtartása mellett egy szabadidő eltöltésére és sportolásra egyaránt alkalmas park épült.

„Gyakorlatilag egy új park jött létre Székesfehérváron. Ez összefügg a palotavárosi területekkel, így egy zöld folyosó, körgyűrű alakul ki ezen a területen, rekreációs és klímavédelmi céllal egyaránt” – mondta a városvezető, majd hozzátette, hogy a napokban az épület használatbavételi engedélye is megérkezett, azt pedig nagy öröm látni, hogy a fehérváriak már birtokba is vették a rétet.

A Bakony utca felől megközelíthető területen rendszeresen tartanak nordic walking foglalkozásokat, ösvényei pedig alkalmasak futáshoz és kutyasétáltatáshoz is. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek