3 hónapnál régebbi cikk

Kamarazenekari koncert a tornateremben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Zsiday Ádám
Kamarazenekari koncert a tornateremben

Klasszikus és kortárs zeneszerzők műveivel ismerkedhettek meg a gyerekek a Kis Telekiben. A Liszt Ferenc Kamarazenekar látogatott el az intézménybe. A koncertet egy rajzpályázat különdíjasaként kapták ajándékba a diákok. 

Mozart Kis éji zenéje csendült fel elsőként a koncerthelyszínné változott tornateremben. A gyerekek  figyelemmel hallgatták az ajándékot, amelyet a rajzaikért cserébe vehettek át a Liszt Ferenc Kamarazenekartól, amely hatvanadik születésnapja alkalmából írt ki Mesélő hangjegyek címmel rajzpályázatot. Erdélyi Éva, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézmény pedagógusa hívta alkotásra a diákokat. 

"A mesélő hangjegyek azt jelentette, hogy három zeneművet adtak meg, amire rajzolnunk kellett. Teljesen mindegy volt, hogy mi a tartalom, érzés, benyomás, történet, régi élmény. Különösen szép rajzok készültek. 200-250 rajzot küldtünk el a zenekarnak."

A rajzpályázat megmozgatta az egész alsó tagozatot. Az alkotások eredménye lett a különdíj, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje. A kis diákok interaktívan tanulhattak is a délelőtt folyamán. Zeneszerzőkkel kapcsolatok kérdéseket kaptak a művészeti menedzsertől.

"Próbáltunk olyan darabokat válogatni a műsorba, amely kicsit megmutatja vonós kamarazenekari repertoár egészét. Mozarttól indulunk és egészen Pavel Fischer kvartettel zárunk, tehát egészen a kortárs zenéig. Olyan szemelvényeket gyűjtöttünk, amelyeket igazán élvezetes hallgatni a gyerekek számára. Bízunk abban, hogy ez a zenei élmény ad nekik olyan inspirációt  és motivációt, hogy  később eljönnek majd a kamarazenekari koncertjeinkre és a a zenekart is megkedvelik majd"- tájékoztatta az fmc.hu-t Hornyák Balázs, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti menedzsere. 

A 21 tagú kamarazenekar tavaly bejárta a világ egy részét. Zenéltek Dél-Amerikában, Európa számos országában. Fontos számukra, hogy a gyerekeknek is élményt szerezzenek zenéjük által.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek