3 hónapnál régebbi cikk

Pályaorientációs nap a Telekiben - a továbbtanulásról és a munakerőpiac elvárásairól tájékozódhattak a diákok
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Pályaorientációs nap a Telekiben - a továbbtanulásról és a munakerőpiac elvárásairól tájékozódhattak a diákok

Pályaorientációs napot tartottak a Teleki Blanka Gimnáziumban, amely nemcsak a végzős diákok számára volt hasznos. A különböző egyetemek és cégek előadásain az iskola tanulói közül bárki részt vehetett, hiszen a diákok hasznos információkkal gazdagodhattak a jövőjüket illetően.

A Teleki Blanka Gimnázium pályaorientációs napját, idén is nagy érdeklődés övezte a diákok részéről. Boldog Ádám, aki jelenleg csillagászként dolgozik és a Telekiben végzett annak idején,  érdekes előadást tartott a diákoknak. Mint mondja, számára is nagyon sokat jelentettek a pályaorientációval és a továbbtanulási lehetőségekkel foglalkozó napok.

"Szerintem nagyon fontos, hogy a diákok megismerjék, hogy milyen lehetőségek állnak előttük. Például a csillagászat nem egy triviális dolog, hiszen ezen belül például csillagásznak is lehet menni, meg kutatónak is. Emlékszem, amikor én voltam diák, akkor egy meteorológus hölgy volt, aki pályaorientációs napot tartott és ez engem rendkívül megfogott, tehát tapasztalatból mondom, hogy van haszna, nem is kevés ezeknek a pályaorientációs napoknak. A tanulók megismerik a különböző lehetőségeiket és megtalálhatják így, ami hozzájuk a legjobban illik" - mondta el Boldog Ádám.

Egy hivatás elsajátításához és aztán a későbbi elhelyezkedéshez többnyire az egyetemi vagy a főiskolai tanulmányokon át vezet az út. A gimnázium korábbi diákjai, akik jelenleg valamilyen felsőoktatási intézményben tanulnak, első kézből tudnak beszámolni és információkat átadni tapasztalataikról, amellyel megkönnyíthetik a Telekis diákok döntését a továbbtanulással kapcsolatban.

"Az, hogy visszajönnek ide volt diákok és elmondják a tapasztalataikat, egyrészt motiválóan hat azokra a diákokra, akik itt tanulnak, hogy tényleg van értelme belefektetni energiát és van célja annak, amit most tanulnak és azért az, hogy saját tapasztalatokat osztanak meg az egyetemre járó diákok, szerintem nagyon hasznos tud lenni" - fogalmazott Szajkomilda Blanka, a BME biomérnök hallgatója.

A diákok pedig természetesen megkülönböztetett figyelemmel hallgatták a pályaorientációs nap előadásait, hiszen jól tudják, hogy az itt hallottak meghatározóak lehetnek további tanulmányaik és a majdani elhelyezkedésük kapcsán.

"Átfogó képet kapok arról, hogy mi az, ami felé el lehet indulnom és számomra ez nagy segítség abban, hogy jövőre jól válasszak" - mondta Németh Viktória, a Teleki Blanka Gimnázium 10. b. osztályos tanulója.

A tanulók számos szakma és cég, valamint felsőoktatási intézmény képviselőivel találkozhatnak a pályaorientációs napon. Ráczné Kálmán Anikó, a Teleki igazgatója egyebek mellett arról is beszélt, hogy bár a pályaorientációs nap a tanév egyik kötelező eleme, azonban bőven túlmutat a kötelezettség jellegen.

"A hetedik-nyolcadikosokat általában külső helyszínre visszük a mai napon. cégekhez, különböző gyárakba elviszik az osztályfőnökök és a szülők ott is szintén bemutatják az ottani tevékenységet. Viszont a kilenctől-tizenkettedik évfolyamig lehetőséget kapnak arra a diákok, hogy volt tanítványaink, szülők visszajöjjenek és meghallgathassák azokat a pályautakat, karrierutakat, amiket elértek" - árulta el Ráczné Kálmán Anikó.

A pályaorientációs nap tehát átfogó képet ad a középiskolás diákoknak az előttük álló feladatokról és lehetőségekről, amelyek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a megfelelő döntést hozhassák meg továbbtanulásukkal és a későbbi munkaerőpiaci elhelyezkedésükkel kapcsolatban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek