3 hónapnál régebbi cikk

Farsangi hagyományok Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Farsangi hagyományok Fehérváron

Vízkereszttel véget ért a karácsonyi időszak és elindult a farsang. Számos hagyomány, népszokás él még ma is. Székesfehérváron is rendezvények színesítik a nagyböjt előtti néhány hetet. 

Hamarosan, január 20-án, Szent Sebestyén napján tartja Székesfehérvár és Felsőváros a templom búcsúünnepét. Mint Váczi Márk néprajzkutató mondja, ez egy régi, a városrészhez kapcsolódó egyházi hagyomány és népszokás. A farsangi időszak egyik fontos eseménye.

"Ez a fogadalmi szentmise és ünnep azért jött létre, mert 1739-ben már többedik alkalommal nagy pestis járvány pusztított Székesfehérváron és a helyi hívek összejöttek és fogadalmat tettek Szent Sebestyén képmása előtt, hogy ezen a napon megemlékeznek a halottakról és hálát adnak azért, ha a pestis járvány elvonul a városból." - tájékoztatta az fmc.hu-t Váczi Márk néprajzkutató.

A néprajzkutató hozzátette, a püspöki mise után a templomot átölelik és farsangi fánkkal, teával kínálják az ünneplőket. Felsővároson és a város más területén is nagy hagyománya van a báloknak, hiszen a farsang a hangos, vidám mulatozás időszaka.

"Itt Fehérváron elsősorban az iparosság, különböző társadalmi szervezetek, körök, társulatok voltak azok, akik megszervezték ezeket a mulatságokat. A különböző nagy szállodákban, így a Fekete Sasban, a Magyar Királyban sor került ezekre a nagy ünnepekre, és természetesen pl. az egyházmegyének a központi épületében, a mai Szent István Művelődési Házban, amely a rendszerváltás óta ismét az egyházmegyéhez tartozik, hatalmas nagy bálokat tartottak. Ezek jóval elegánsabbak voltak mint egy iparos bál vagy a helyi parasztságnak a különböző helyi összejövetelei."

Váczi Márk azt is elmondta, a farsangi időszaknak a vége az érdekes, a farsangfarka, az utolsó vasárnap nagyböjt előtt. Február 11-én, délután három órakor a Szabad Színház farsangfarki felvonulásra várja idén is a lakosságot egy kiszebábbal az Igéző előtt.

"Erre fel lehet tűzni azokat a rossz dolgokat, amelyektől mindenki meg akar szabadulni a tavalyi évben. Betegségek, mindenféle rosszaság, ezeket fel lehet tűzködni erre a kiszebábra. Négy órakor indul majd egy felvonulás az Országalma irányába. Kitáncoljuk majd a telet az Országalma körül, kiseprűzzük a hóembereket, elkergetjük majd a rossz dolgokat, a boszorkányokat, a rontást."- foglalta össze a felvonulást Szabó Miklós Bence, a Szabad Színház társulati tagja. 

A menet aztán elindul az Igéző felé vissza, itt farsangi játékokkal, fánkokkal várják a fehérváriakat, lesz egy bőgőtemetés is. A kiszebábot pedig elégetik a rossz dolgokkal együtt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek