2 hónapnál régebbi cikk

Katonahősök a Don-kanyarban – A 81 évvel ezelőtti csatában elesett katonákra emlékeztek városunkban
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh-Nagy Róbert
Katonahősök a Don-kanyarban – A 81 évvel ezelőtti csatában elesett katonákra emlékeztek városunkban

Ismét érdekes előadásra várta a történelem iránt érdeklődőket a Szent István Király Múzeum. Kedden délután a Doni csata részleteibe avatta be a résztvevőket Maruzs Roland, alezredes.

A Doni csata hőseire emlékeztek a Szent István Király Múzeumban. Maruzs Roland parancsnokhelyettes, a 2022-ben megjelent Doni hősök kalendáriuma kötet szerzője régóta kutatja a több mint nyolc évtizeddel ezelőtti eseményeket, annak kordokumentumait, túlélőinek beszámolóit. Erről tartott most beszámolót az érdeklődőknek.

Fontosnak tartjuk, hogy megemlékezzünk azokról a katonáinkról, a munkaszolgálatosokról akik kint vesztették életüket a Don-kanyarban. Célunk, hogy megszüntessük azt a toposzt, hogy meghalni küldték ki a hadsereget.

Az eseményen az érdeklődők egyebek mellett választ kaphattak arra is, hogy mit is jelent a magyar kollektív tudatban máig élő fogalom, a Don-kanyar, valamint Maruzs Roland kételyeket is eloszlatott előadásán.

"Szeretnénk rámutatni, hogy nem a leggyengébb felszerelést kapták a katonák, hanem a legjobbat ami akkoriban volt, de az is kevésnek bizonyult ott kint, viszont így is helytálltak. Ezt az is, hogy 1943 január 16 után a szovjet haderő már nem tudta azt a hadműveletet végrehajtani amit szeretett volna"-mondta el Maruzs Roland.

A múzeumban februárban is tovább folytatódnak majd az előadások,  amelyen szintén érdekes történelmi eseményeket ismerhetnek majd meg az intézménybe látogatók.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek