3 hónapnál régebbi cikk

Miért emelkedik a benzin ára a héten másodjára és mikor várható csökkenés?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Miért emelkedik a benzin ára a héten másodjára és mikor várható csökkenés?

Már másodjára emelkednek az üzemanyag árak pénteken országszerte. A gázolaj és a benzin is drágul. Utóbbi literenkénti ára pénteken ismét átlépi a 600 forintos lélektani határt. 

A szerdai 7-7 forintos emelést követően pénteken újabb drágulást tapasztalhatunk a töltőállomásokon.

A benzin ezúttal bruttó 6 forinttal, míg a gázolaj bruttó 8 forinttal lesz drágább. Mindez azt jelenti, hogy a 95-ös literenkénti átlagára 603 forintra, míg a gázolajé 640 forintra nő. „Jelentősen emelkedett a Brent típusú olaj hordónkénti ára az elmúlt héten. Azt látjuk, hogy a 83-84 dolláros szintet is meghaladta, ami aztán vissza is csökkent a 80 dolláros szintre. Nyilván az elmúlt napok változásai hatással voltak a magyar üzemanyag árakra is. Sajnos a forint is elég sokat gyengült a dollárral szemben”  - mondta el Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Az olaj árának ingadozásában a vörös-tengeri összetűzések is szerepet játszanak, a támadások következményeképp ugrottak meg az olajárak, az elemzők véleménye szerint ugyanakkor nem lesz tartós a jelenség. "Látva azt, hogy az olaj ága korrigált egy nap alatt, azt feltételezzük, hogy a jövő héten egy kisebb korrekció, csökkenés lesz tapasztalható.

Nagy mértékben hatással lesz erre a helyzetre, hogy a forint tud e esetleg tovább erősödni" - válaszolta kérdésünkre Bujdos Eszter. 

Az elmúlt napokban ugyan a forint erősödött a dollárral szemben, de a jelenlegi árfolyam még mindig 354 forint körül mozog. Így, Bujdos Eszter szerint hosszabb távon 600 forint körüli literenkénti árra kell számítani Magyarországon. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek