2 hónapnál régebbi cikk

Te tudod, hol lángosozott Petőfi Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
SZMB
Te tudod, hol lángosozott Petőfi Székesfehérváron?

Színháztól színházig címmel szerveztek tematikus sétát a Belvárosban, az Idegenvezetők Világnapja alkalmából, szombaton. Az ingyenes délelőtti programra turisták és fehérváriak egyaránt érkeztek, és az is kiderült, miért tartják Fehérvárt a magyar színjátszás fellegvárának.

A székesfehérvári Tourinform Iroda idegenvezetője kedvenc témájával készült: izgalmas történetekkel nyűgözte le a Színháztól színházig tartó program résztvevőit.

A vendégek megtudhatták, hogy hol kezdődött a magyar nyelvű színjátszás Székesfehérváron, hány színész kezdte itt a pályáját, melyik színésznő kedvence volt az Árpád Fürdő és ki mondta el Jókai Mór köszöntőjét a Vörösmarty Színház avatásán, és mért Székesfehérvár a magyar színjátszás bölcsője.

"Színháztól színházig tematika keretében zajlik az idegenvezetés. Ez lényegében egy olyan városnézés, melynek a gerincét színháztörténeti emlékek adják."

Fehérvár mindig a hazai színjátszás fellegvára volt, és rengeteg olyan emlék van, amik mellett lehet, hogy minden nap elmegyünk, és talán már feledésbe is merültek az ezekről tudott ismeretek" - mondta el a délelőtti sétáról Kulcsárné Németh Mariann, a Tourinform Székesfehérvár idegenvezetője. 

A programra sokan érkeztek más városokból, de fehérváriként is sokan vettek részt a sétán. A többség azért, mert egy-egy ilyen alkalommal rengeteg érdekességet tudnak meg Székesfehérvárról,

például azt, hogy a mai Petőfi Kultúrtanszék helyén álló épületben "lángosozott" annak idején vendéglátójánál a fiatal Petőfi Sándor. 

Az Idegenvezetők Világnapja alkalmából nem a szombat délelőtti volt az egyetlen séta a Belvárosban, délután is indult vezetés, akkor a Belváros erkélyeivel ismerkedhettek meg a programon résztvevők.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek