1 hónapnál régebbi cikk

Március 15-i programok Székesfehérváron
·Programokmárcius 15.·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Facebook/Fehérvári programok
Március 15-i programok Székesfehérváron
·Programokmárcius 15.·Utolsó frissítés: undefined

Idén is fehérvári fiatalok, ezúttal a Kodolányi János Gimnázium diákjai elevenítik meg 1848 tavaszát: a forradalmat női szemmel bemutató produkciót két alkalommal is látható majd a Városház téren; az ünnepi események másik helyszíne pedig a Zichy liget lesz.

A Kodolányi János Gimnázium diákjainak ünnepi műsorával emlékezik 2024-ben Székesfehérvár a forradalom és szabadságharc hőseire. Az „A virágnak megtiltani nem lehet lehet – Lányregény a szabadsághoz” című darabot Bobory-Michna Boglárka írta és állította színpadra a Kodolányi János Gimnázium Színpadka színjátszó csoportjával.

A történet tizenkét lányról szól, akik az 1847-48-as tanévben Teleki Blanka iskolájába iratkoztak be. Az ő nézőpontjukból idézi meg a forradalom eszméit és történéseit: tizenkét lány, akinek a gondjai, élete sokban hasonlíthat a mai lányokéra, őket is foglalkoztatja a barátság, a szerelem és az előttük álló élet; ugyanúgy vágynak a boldogságra és a szabadságra, csak éppen a történelem kontextusa más.

Az előadást kétszer, 10 és 14 órakor láthatják az érdeklődők március 15-én.

A délelőtti műsort követően ünnepi beszédet mond Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, ezután az ünnepség az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál koszorúzással ér véget.

A nap további programjainak sorában a Zichy ligetben 9 órától a Fehérvári Huszárok bemutatója, lovagoltatás, hagyományőrző honvéd tüzérek bemutatója, népi játékok és kézműves foglalkozások várják a családokat.

A Városház téren a József-napi vásárban kézművesek, őstermelők kínálják portékájukat. A gyerekek kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal tölthetik az időt, a vállalkozó szelleműek a Betyár Hétpróbán tehetik próbára ügyességüket és szerezhetnek oklevelet. Fél kettőtől „Szelíd szavú hősök – avagy nők a forradalomban” címmel a Szabad Színház utcaszínházi előadásának lehet részese a közönség.

A március 15-i programok részletesen:

Ünnepi programok a Zichy ligetben:

  • 9.00–14.00 - Fehérvári Huszárok bemutatója, lovagoltatás
  • 9.00–15.00 - Hagyományőrző honvéd tüzérek bemutatója
  • 9.00–15.00 - Népi játékok: kosaras körhinta, népi játékok (sajtlabirintus, hordólovaglás, tandem sí, gólyalábak, billegők, medvetalpak, lápjárás, horgászat, csirkepofozó, frászkarika, memóriatábla, egyensúlyozó gerenda, lengőteke, csigafuttató, kötélhúzás, célba dobás, asztali játékok).
    Kézműves foglalkozások: nemzeti színű bojtok fűzése és karkötő készítése

Ünnepi programok a Városház téren:

  • 9.00–17.00 - József-napi vásár
  • 10.00 - Ünnepi műsor: A virágnak megtiltani nem lehet – Lányregény a szabadsághoz • A Kodolányi János Gimnázium produkciója
       – MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar és a történelmi zászlók bevonulása
       – Ünnepi beszédek
       – Koszorúzás az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál
  • 10.00–16.00 - Kézműves foglalkozások: ólomfigura-öntés, kokárdanemezelés
    Betyár Tanya népi játszótér: birkapásztor, kofamérleg, dárdaütés, bögredobálás, almaszedegetés, Betyár 7 próba
  • 13.30–14.00 - Szelíd szavú hősök – avagy nők a forradalomban • A Szabad Színház utcaszínházi előadása
  • 14.00 - Ünnepi műsor: A virágnak megtiltani nem lehet – Lányregény a szabadsághoz • A Kodolányi János Gimnázium produkciója

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek