1 hónapnál régebbi cikk

Miért kapcsold le a villanyt egy órára március utolsó szombatjának estéjén?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay.com
Miért kapcsold le a villanyt egy órára március utolsó szombatjának estéjén?

Mert ekkor van a Föld órája.

Március 30., 20:30 – 21:30: a Föld órája, amely a WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) kezdeményezésére jött létre. Az ebben részt vevők minden évben március utolsó szombatján, 20:30 és 21:30 között lekapcsolják lakásukban az összes felesleges fényforrást, ezzel tisztelegve a természet és a fenntartható, tudatos életmód felé.

Az esemény fő célja, hogy az egyórás lámpaoltás szimbólumával felhívja az emberek figyelmét arra, hogy sokkal több erőforrást veszünk el a Földtől minden nap, mint az valójában szükséges lenne. Az emberi tevékenység hatásai a Földön olyan globális folyamatokat indítottak el, mint például az éghajlatváltozás.

A Föld órájának koncepcióját 2006-ban, Ausztráliában alkották meg, s hatására Sydneyben egy év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent az áramfogyasztás. A mozgalomhoz később más országok is csatlakoztak, és 2007-től már Magyarországon is egyre többen kapcsolták le a villanyt a kijelölt időpontban.

Az évek során a Föld órája egyre jobban kinőtte magát, a villanyoltás mellett egyéb, például a szelektív hulladékgyűjtésre, a faültetésre, a víztisztításra vagy autómentességre koncentráló tömegmegmozdulások formájában.

Csak egy rövidke óráról van szó, ezzel mégis felhívhatjuk embertársaink figyelmét a környezetvédelem fontosságára. Kapcsoljuk le lámpáinkat 2024. március 30-án este fél 9 és fél 10 között!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek