1 hónapnál régebbi cikk

Kertészeti tanfolyam hajléktalanoknak
Fehérvár Médiacentrum fotója
Madarász Dominik
Kertészeti tanfolyam hajléktalanoknak

Kertészeti ismereteket tanultak egy tanfolyamon keresztül a Kríziskezelő Központ ellátottjai. Az elméleti és gyakorlati tudást a Gaja Környezetvédő Egyesületnek köszönhetően sajátíthatták el a résztevők. 

Ezeknek a magaságyásoknak az ültetését, gondozását is még felkészültebben tudják végezni a Kríziskezelő Központ ellátottjai. Az intézmény ismét sikeresen pályázott a hajléktalan közfoglalkoztatási programban, amelynek keretében egy 32 órás képzésben kertészeti ismereteket sajátíthattak el a központhoz tartozók. 

"El kellett döntenünk, hogy most milyen jellegű tanfolyam legyen. Egy kicsit titkon gondoltunk arra, hogy a Gaja mindenképpen partner lesz, de még akkor nem tudtuk, hogy ez így lesz. Tehát nem véletlen, hogy kertészeti ismeretekkel kapcsolatos tanfolyamot terveztünk, lévén, hogy elég nagy tevékenység folyik itt. Elég sok ember dolgozik, hogy haszonnövényeket termesszünk. Valóban segítséget fognak nyújtani a mindennapi munkájuk során" - mondta el Zsabka Attila, a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ vezetője.

A Gaja Környezetvédő Egyesület megszervezte és lebonyolította a tanfolyamot. Az egyesület már régóta kapcsolatban áll a központtal, a tagok a magas ágyások kialakításában is szakmai tanácsokkal segítettek. 

"Úgy gondoltuk, hogy ez a Gajához közel áll, mert Varga Gábor nagyon sokat tett azért, hogy a komposztálás, a különböző módszerek ismertek legyenek számunkra is, a Fehérváriak számára is. Úgy próbáltam összeállítani, hogy tapasztalatokra épülő legyen a képzés. Megnéztük a komposztálás gyakorlatát, jártunk giliszta humusz készítő helyen, ami Fehérváron egy nagyon egyedülálló és érdekes üzlet. Aztán megnéztünk hagyományosan művelt kertet, néztünk új módon művelt családi kisgazdaságot, ahol állatot és növényt is láthattak" - mondta el Vajgerné Böhm Erika, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke. 

Az egyesület elnöke hozzátette, a kertművelés gyakorlatáról is beszélgettek a tanfolyam résztvevőivel. Az elméleti ismeretekben nagy segítség volt, hogy megnéztek filmrészleteket Gyulai Iván filmjeiből. A hat alkalmas tanfolyamon hatan vettek részt. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek