2 hónapnál régebbi cikk

Kihagyhatatlan ziccerek a Múzeumok éjszakáján
Fehérvár Médiacentrum fotója
Látrányi Viktória
Kihagyhatatlan ziccerek a Múzeumok éjszakáján

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-re, a Múzeumok éjszakájára. A központi kiemelt helyszín Székesfehérvár. A múzeumok idén ráirányítják a figyelmet a különféle művészeti stílusok jelentős előfutáraira, másrészt új irányzatokra is.

Az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye a Múzeumok éjszakája. A nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén idén is színes programkínálattal várják az érdeklődőket. Az esemény országos sajtótájékoztatójának szerdán a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum adott otthont.

A részleteket Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese ismertette:

Ezen az éjszakán közel 450 intézményben mintegy 2500 program kerül megrendezésre.

A múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket. A 2024-es labdarúgó Eb-hez kapcsolódva az idei rendezvény fő témája a gólpassz lesz.”

Székesfehérvárnak fontos szerep jut az idei esztendőben, hiszen kiemelt helyszíne az országos rendezvénynek. A másik kiemelt helyszín Esztergom. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta, hogy a két várost a történelem nagyon sok szállal összeköti. Éppen a gazdag kulturális és történelmi örökség közös ápolása érdekében kötött Székesfehérvár és Esztergom testvérvárosi megállapodást.

Ezt követően a közösségszervezés jelentőségére hívta fel a figyelmet:

A közösségszervezés elképzelhetetlen a kultúra és a sport nélkül, mert ez teszi lehetővé, hogy ne csak éldegéljünk mi, százezren Székesfehérváron, hanem közös élményeink is legyenek, amelyek összekötnek bennünket.

A Múzeumok éjszakája kiváló lehetőség, hogy ezeket a kulturális és történelmi értékeinket bemutassuk a fehérváriaknak, a vármegyében élőknek és mindenki másnak, akiket nagy tisztelettel és szeretettel hívunk meg városunkba!” - hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A Múzeumok éjszakájának mindig különleges hangulata van. Az idei tematika részeként a művészeti irányzatok legnagyobb előfutárait és legnagyobb alkotóit ünnepelhetjük. A rendezvény nem titkolt célja, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények és kiállítóhelyek iránt, akik nem vagy csak ritkán járnak múzeumba. 2024-ben Csőre Gábor színművész népszerűsíti jószolgálati nagykövetként a rendezvényt.

Székesfehérváron 26 helyen közel 100 eseménnyel készülnek erre az éjszakára: rendhagyó tárlatvezetések, koncertek, kézműves és családi foglalkozások várják a közönséget. A karszalagokért befolyó összeget jótékony céllal, adományként gyűjtik a szervezők: a Koronavírus Árváiért elnevezésű szervezetet támogathatják a rendezvény látogatói.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek