2 hónapnál régebbi cikk

Ma az apukák kívánságait teljesíthetjük 
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Ma az apukák kívánságait teljesíthetjük 

Azt már megszoktuk, hogy az édesanyák május utolsó vasárnapján kapják a legnagyobb figyelmet. Napokkal előtte azon gondolkodunk, hogy mivel lepjük meg azt az embert, aki az életünket ajándékozta nekünk. Június harmadik hétvégéjén pedig az édesapákra figyelünk.

Vasárnap van apák napja, amit Magyarországon is egyre többen tartanak. A férfiak nem virágcsokrokat, bonbonokat kapnak, hanem valami olyan ajándékot, amiből érezhetik, fontosak a családtagoknak, a gyerekeknek. Ez lehet ajándék vagy akár az együtt töltött minőségi idő.


Az apák napját a világ számos országában ünneplik, de nem ugyanabban az időpontban. Hazánkban a nyár első hónapjának harmadik vasárnapján ünnepeljük. Az apák napját a 20. század elejétől tartják, az anyák napja párjaként. Az apaság és a szülői szerep fontosságát ünnepeljük ezen a napon. Az apák nemcsak gondoskodnak családjukról anyagilag, hanem értékeket is közvetítenek gyermekeiknek, különösképpen a kisfiúknak. Mintát adnak a fiú gyermeknek. 


Az apák napja modern kori története az Egyesült Államokból indult el. Az apák napját 1972-ben Richard Nixon amerikai elnök hivatalosan is elismerte az USA-ban nemzeti ünnepként. Magyarországon még nem terjedt el széles körben a nap megünneplése, bár egyre több családban fontos, hogy megköszönjék az édesapák jelenlétét. 


Ezen a napon lehetőségünk van kifejezni szeretetünket, hálánkat az édesapánknak. Leshetjük a kívánságokat, lehetünk előzékenyek, elkészíthetjük a kedvenc kávéját, reggelijét, megkérdezhetjük milyen programot szeretne ezen a vasárnapon, vagy vásárolhatunk valami olyan ajándékot, amelynek tudjuk, hogy örülne. Te már gondoltál arra, mivel lepd meg édesapádat? 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek