4 évnél régebbi cikk

Hongkongból jelenti egy székesfehérvári édesanya: így védekeznek és kezelik a járványhelyzetet ott
Hongkongból jelenti egy székesfehérvári édesanya: így védekeznek és kezelik a járványhelyzetet ott

Hongkong élen jár a koronavírus elleni védekezésben, aminek leginkább az az oka, hogy a lakosság élénken emlékszik a SARS vírus időszakára. Hongkongból jelentkezik egy Fehérvárról kiköltözött édesanya, aki számtalan praktikus tanáccsal segíti a védekezést.

Hongkong a világ egyik legsűrűbben lakott országa: hét és fél millióan élnek egy akkora területen, ami Budapest kétszeresének felel meg. A hongkongi lakosság a SARS-járvány során rengeteg tudást és gyakorlatot szedett össze a vírusok elleni védekezésről, amit most, a koronavírus-járvány idején is tudnak hasznosítani. 

"Nagyon szigorú szabályok vannak. Az emberek egy része itt megélte a SARS-t, így szinte rutinná alakultak azok a szokások, amelyek a személyi higiéniát - egy nálunk - talán pedánsként csúfolt verzióra viszik. De nagyon-nagyon hasznosak ezek a szokások, amibe beletartozik az, hogy maszkban megyek ki, a maszkhoz nem szabad nyúlni. Visszajövet a cipőt kint kell hagyni, a ruhát az ajtóban levesszük, kifordítva hagyjuk, zacskóba tesszük mosásig" - meséli a Hongkongban élő magyar családanya, Nagy Zs. Gabriella.

Emellett a zuhany és a hajmosás is alapvető teendő, rögtön hazaérkezés után. A lefolyók tisztítása, rendszeres öblítése is fontos, mert egész lakótömbök is megfertőződhetnek. Mindezeket az óvintézkedéseket a lakosság a saját tapasztalatai alapján végzi el.

A hongkongi kormány Gabriella szerint rendkívül jól végzi a nyomon követést. A kormányzati honlapon minden eset megtalálható, térképen, lakóház alapján megtalálhatóak a fertőzöttek, ezenkívül életkor és nemek szerinti statisztikák is rendelkezésre állnak.

"A nyomon követésben az egyik legfontosabb az, hogy látjuk az épületeket. Én például tudom, hogy az elmúlt napokban csak a mi szomszédságunkban, három épületből lettek betegek, ami azért fontos, mert ilyenkor karanténintézkedések vannak. Ott valószínűleg a szomszédok és a közvetlen kapcsolatok is karanténba kerültek, ami házi karantént jelent. Ez nem feltétlenül izoláció. Izoláció az, amikor valaki beteggyanús, tehát amikor nagyon nagy eséllyel hordozója a betegségnek. Amíg nem bizonyítódik be, hogy nem beteg, nincs benne vírus, addig ő izolált" - mondta Zs. Nagy Gabriella

A külföldről hazatérők karanténra vannak ítélve, nyomkövető karkötőt kell viselniük, azonban ez a rendszer nem működik jól, egészen egyszerűen azért, mert könnyű kibújni a karkötőből. Gabriella igen informatív videókat készít a legfontosabb tudnivalókról, az egyik kiemelt téma például a maszk szerepe:

Ezeket a videókat azért érdemes megnézni, mert bizony mi itt, Magyarországon is sokat tanulhatunk belőlük, és rengeteget tehetünk a járvány terjedése ellen saját hatáskörünkben is.

 

Borítókép: YouTube/GabiNagy1
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek