10 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári édesapákat, nagyapákat is ünnepeljük!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
A fehérvári édesapákat, nagyapákat is ünnepeljük!

Míg hazánkban június harmadik vasárnapján ünnepeljük az édesapákat, nagyapákat, addig van olyan csücske a bolygónak, ahol tavasszal vagy ősszel emlékeznek meg róluk. A Ficsak online játékra hív, cikkünk végén pedig néhány, apák ihlette verset is elolvashattok!

Magyarországon az édesanyákat májusban, az édesapákat pedig június harmadik vasárnapján köszöntjük. Az egyes országokban azonban eltérő időpontban emlékeznek meg az apukákról, Németországban például áldozócsütörtökön. Ausztriában és Belgiumban június második péntekén, de Spanyolországban, Portugáliában, Svájcban és az olaszoknál március 19-én, Szent József napján van apák napja.

Az ünnep eredete - USA
Mint oly sok nemzetközivé vált ünnepet, az apák megünneplését is az Egyesült Államokban kezdeményezték először a század elején. 1909-ben, Sonora Smart Dodd kezdeményezte az apák napja megünneplését, mikor egy anyák napi rendezvényen vett részt. Az ő édesapja egyedül nevelte fel őt és testvéreit, mivel édesanyjuk meghalt szülés közben. Sonora Smart Dodd sokat kampányolt az apák napja ünnepléséért, és az USA egyre több államában kezdték ünnepelni, de csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepé Richard Nixon elnök.


Apák napja Magyarországon
Magyarországon az apák napját 1994-ben honosították meg a Borsod megyei United Way mozgalmának kezdeményezésére. Magyarországon így viszonylag új ünnepnek számít.


Brazília
Brazíliában augusztus második vasárnapján tartják apák napját, Szent Joachim, Szűz Mária édesapja tiszteletére. A gyerekek üdvözlőkártyákkal és köszönőlevelekkel köszöntik az édesapákat.


Spanyolország, Portugália, Olaszország
Spanyolországban az apák napját március 19-én, Szent József (San José) napján tartják, ahogy Portugáliában és Olaszországban is. Mária férje, József megtestesíti a szerető férj és apa képét, és a katolikus hagyományban József a munkások, a kádárok, a kocsigyártók, a tímárok, a jegyesek, az ifjú házasok és a haldoklók védőszentje.
Valenciában egy másik ünnep is kapcsolódik március 19-éhez, a Las Fallas, ami egy több napos ünnepségsorozat, de a csúcspontja március 19-én éjszaka van.  Ezt az ünnepet Szent József, az ácsok védőszentjének tiszteletére rendezik. Az ötlete az ácsoktól ered, akik a tél végével elégettek minden megmaradt hulladékot, hogy megtisztítsák a műhelyüket és a tavaszt tiszta lappal indítsák. Az egész olyan, mint egy hatalmas szilveszteri buli karnevállal, felvonulással, petárdákkal, és örömtüzekkel.


Svédország, Norvégia, Izland
A skandináv országokban november második vasárnapján tartják az apák napját, vagy ahogy ők hívják a Fars Dag-et. Gazdasági okok miatt rakták ezt az ünnepet novemberre, mert a november tipikusan egy gyengébb hónap, és gondolták, az apák napi ajándék-vásárlások növelni fogják a forgalmat novemberben.


Németország
Németországban a húsvét utáni 40. napon, azaz áldozócsütörtökön, Jézus Krisztus mennybemenetelének napján (Christi Himmelfahrt) tartják az apák napját. Ez a nap Németországban munkaszüneti nap, így van lehetőség az ünneplésre. A fiatal férfiak egyfajta beavatási szertartáson esnek át apák napján, amin nem feltétlenül csak apák vehetnek részt. Baráti társaságok, munkatársak, sporttársak verődnek ilyenkor össze. A program általában közös italozás, evés, mulatozás, éneklés, kiabálás.


Thaiföld
Thaiföldön december 5-én tartják az apák napját, a 2016-ban elhunyt IX. Ráma thaiföldi király születésnapján. Halálakor a világ legrégebb óta hivatalban lévő államfője volt, egyben a thai történelem leghosszabb ideig regnáló uralkodója. Apák napján a regnáról király beszédet mond, és a gyerekek virággal köszöntik édesapjukat, nagyapjukat.


Ausztrália és Új-Zéland
Ebben a két országban szeptember első vasárnapján, azaz a tavasz első napján ünneplik apák napját. Azért választottak szeptemberi dátumot, mert a többi hónap, amikor a legtöbb országban tartják az apák napját, márt zsúfolt volt más ünnepekkel. Általában üdvözlőkártyákkal és ajándékokkal köszöntik az édesapákat.

Online játék

A Ficsak online játékkal hívja fel a figyelmet az apák szerepére.
A Fiatal Családosok Klubja szerint:  "Az édesapák jelenléte nagyon fontos egy család számára. Így alakulhat ki, hogy apa és gyermeke oda tudnak figyelni egymásra, hogy az apa példaképpé tud válni gyermeke számára"
A Ficsak üdvözli, hogy a magyar kormány igyekszik hozzájárulni az apák minél jobb anyagi megbecsüléséhez azáltal, hogy nekik is lehetőséget biztosít a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), valamint a családi adókedvezmény igénybevételére. 
A Ficsak Facebook-oldalán található játék keretében apákkal kapcsolatos, pozitív hangulatú és üzenetű képeket várnak, melyen a gyermekükkel, gyermekeikkel láthatók.
A szervezet a nyereményjátékon túl ünnepi kiadványt is készít, amelyben Király Nóra, a Ficsak alapítója és Léder László, az Apa Akadémia alapítója köszönti az apákat.

Íme néhány irodalmi mű, amelyet az édesapák ihlettek:

Esterházy Péter: Harmonia Caelestis
(részlet)
Miért is főnév az én édesapám, mért nem ige, mely köztudottan a legmozgékonyabb és-lendületesebb minden szóféleség közt? Vajon nem gyilkosság édesapám főnévvel édesapám, való megnevezése ezen ige ellen? És ez az ige nem volna-e százszor (vagy száztízszer) szivárványosabb és személyesebb, mint a főnév, édesapám? Édesapámra vonatkozó antropomorf elképzelések, jelképek éppen ezt a személyességet volnának hivatva közvetíteni. De az élő létezést, a levést, hogy édesapám egy élő lév, nem tudja kifejezni. Ha volna ez az ige, akkor édesapám lehetne az, amelyben élünk, mozgunk, amelyből merítünk s a magunk igéjét megteremtjük. Kérésre egy ízben apám azt válaszolta, vagyok, aki vagyok. Erről az önmeghatározásról már sokat bölcselkedtek, hogy pl. édesapám nem akarta prédára adni a nevét, fölmerült a pater absconditus kifejezés is, a rejtezkedő apa, illetve hogy a válasz a kérdezőre utal vissza, vagyis, hogy érje be avval, amit kap, lássa be korlátait, tegye, mit apám mond. Volna azonban egy értelmezés, amely abból indulna, hogy édesapám fogalmazásában a „lenni” igét értelmezhetjük jövő idejűként is. Ekkor édesapám szavai ezek volnának: Vagyok, kinek majd mutatkozom. Tehát az, hogy ki édesapám, nincs lezárva. Édesapám mutatkozni fog, újra, újra.

Kosztolányi Dezső: Apám
Két pár cipője volt és két ruhája.
Zord volt. Nem is mertünk fölnézni rája.
De néha este ellágyult, megolvadt,
nyitotta nékünk az ablak kilincsét
és megmutatta mesebeli kincsét,
az őszi égbolton a tiszta holdat.
1924-25

Szabó Lőrinc: Apám
Apámtól féltem. (Anyám szeretett.)
Nehéz erről beszélni, rengeteg
fájdalom lökné s fogja a szavam.
Sokat szenvedett ő is biztosan.
Magányos lélek; öccse, bátyjai
mind pap, tanító, nyomdász, s nénjei,
apja, nagyapja… Ő meg kimaradt
a negyedikből a latin miatt,
s kovácsnak ment; s malomhoz; azután
a vasutra fűtőnek. És korán
megnősült. S nem találta helyét
a világban… A sok keserüség,
ami benne volt, megkeseritett
bennünket is… Több mint négy évtized
kellett hozzá, hogy végre, szív szerint,
békét kössünk egymással, ujra, mind.
Ma már dér lepi mindkettőnk fejét.
Ez hozott össze, a Rettenetes Év.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek