1 hónapnál régebbi cikk

Álmok megvalósítása és tapasztalatszerzés, ezek a fehérvári diákmunkások céljai
·OktatásSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss-Dávid Renáta
Álmok megvalósítása és tapasztalatszerzés, ezek a fehérvári diákmunkások céljai
·OktatásSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Nemcsak a nyaralást és a pihenést, sokak számára a kereseti lehetőséget és a szakmai tapasztalatszerzést jelenti a nyár a diákok körében.

Nyárimunkát folytató tanulókat látogattunk meg hét elején a Fehérvár TV stábjával. Az egyik "leghűsítőbb" munkakört vettük górcső alá a kánikulában kedden: egy székesfehérvári fagyiműhelybe nyertünk bepillantást, a nyári időszakban a városban élő diákok szorgalmasan készítik a finom fagylaltokat ott.


A tanulók elsősorban tapasztalatszerzés, és pénzkereseti lehetőség céljából választják a diákmunkát nyáron.

Tóth Máté az egyetem előtt áll, úgy fogalmazott: "Szakmai tapasztalatot gyűjtök, ami fontos, mert én egyetemre jelentkeztem élelmiszermérnöknek, úgyhogy van kiindulási pontom, van elképzelésem, hogy később mi szeretnék lenni, itt pedig most adott egy rendes, normális környezet, jó a légkör, jól érezzük magunkat, és szeretjük azt, amit csinálunk, sokat tanulok itt a nyáron."

Damniczki Bálint szintén továbbtanul majd, számára is fontos a szakmai tudás megalapozása, de mint mondja, az anyagi forrás megléte is biztonságot ad neki: "Az előző  években is gyűjtöttem a pénzt, több éve dolgozom a nyáriszünetben, és most is voltunk nyaralni, emiatt is gyűjtöttem, jelenleg pedig egy motort szeretnék venni magamnak, tehát mindig van helye a pénznek, szerintem a motor is meglesz nyár végére."

A nyári szünidőben történik a legtöbb diákfoglalkoztatás. A munkáltatók ilyenkor több dologra is törekednek:

Damniczki Balázs cukrászmester szerint a jövő generációja számára lényeges, hogy megismerjék, milyen lehetőségeik vannak, az pedig elengedhetetlen, hogy a diákmunkák alkalmával a valódi munkavégzéssel találkozhassanak a fiatalok, hiszen ebben az időben akár meg is alapozhatják a jövőre vonatkozó terveiket.

"Nálunk ez egy húszéves történet körülbelül. Ennyi ideje próbáljuk segíteni a fiatalokat. Nagyon fontos a felelősségvállalás, a jövő generációját képezni kell, de, ha az üzletünkre gondolok, így saját magunknak is tudunk kiképezni szakembert." - fogalmazott a cukrászmester.

Munkát vállalni már tizenhat éves kortól is lehet a nyári szünidő idejére, azonban akadnak munkakörök, amelyeket csak a 18. év feletti fiatalok tölthetnek be. Az biztos, hogyha a legtesthezállóbb munkakört találják meg maguknak a fiatalok ebben az időszakban, akkor ez a néhány hónap a jövőjük szempontjából akár sorsfordító is lehet. Az elmúlt évek tapasztalásai azt mutatják, a fiatalok a vendéglátóipari tevékenységek mellett szívesen végeznek irodai vagy éppen gyári munkát nyáron.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek