1 hónapnál régebbi cikk

Hazatalált képek - sokmilliós Aba-Novák festmények a Városházán
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
Hazatalált képek - sokmilliós Aba-Novák festmények a Városházán

Visszakerültek Székesfehérvárra azok az Aba-Novák Vilmos festmények, melyeknek falra készült változatai a Városházán, illetve a Nemzeti Emlékhelyen láthatók. A három alkotást a város összesen közel negyven millió forintért vásárolta meg.

A most vásárolt Aba-Novák Vilmos festmények falra készült változatai a Városházát és a Nemzeti Emlékhelyet díszítik. Ezek a vázlatok korábban az önkormányzat tulajdonában voltak, de a történelem viharai miatt magántulajdonba kerültek.

Mint azt a közgyűjteményi főtanácsos Belényesy Károly kiemelte, óriási jelentősége van annak, hogy mindhárom alkotás teljes egészében Aba-Novák Vilmos keze munkáját dicséri.

"Ma már nem az eredeti formájában látható a szemünk előtt a három falfestmény, ez egy nagyon sokszor átdolgozott, restaurált tulajdonképpen a parafrázis szó illik rá a legjobban. Ezek a munkák viszont eredeti Aba-Novák Vilmos alkotások. Tartalmazzák mindazt, amit Aba-Novák Vilmosról tudunk, azt a fajta grandiózus és egyébként nagyszerű kézügyességre és ecsetkezelésre való tudást, a színek nagyon bátor használatát, azt tulajdonképpen amiről Picasso az 1937-es Párizsi Világkiállításon, meglátva az ő alkotását, felkiáltott állítólag és azt mondta, ki ez a barbár zseni?"

A város polgármestere szerint Aba-Novák Vilmos festményei újra hazataláltak. Az alkotások az 1938-as Szent István Emlékévhez kapcsolódnak és a művészeti értékük mellett, eszmeiségük miatt fontos, hogy Székesfehérváron legyenek - tette hozzá Cser-Palkovics András. Az önkormányzat a három festményért közel negyven millió forintot fizetett.

"A város vagyonát, és ami talán ennél fontosabb, az eszmeisége tekintetében az értékleltárát is jelentősen bővíteni tudták a festmények. Köszönet a Galériának és köszönet Pákh Imrének is, hiszen ők járultak hozzá, és segítettek bennünket ahhoz, hogy ezeket a képeket megvásárolhassuk. A képek elérhetők és látogathatók lesznek a Városházán."

A polgármester azt is elmondta, a három festmény megvásárlása egy folyamat első lépcsőfoka, az önkormányzat célja ugyanis a közvagyon és a városhoz kötődő értékek gyarapítása, ráadásul az Aba-Novák festmények a 2038-as Szent István Emlékév jelképei is lehetnek, addigra szeretnék a Nemzeti Emlékhelyet az ünnephez méltóvá varázsolni.

A három Aba-Novák festmény a Városháza Kistanácstermébe kerül, ahol tárlatvezetések keretében mindenki megcsodálhatja az alkotásokat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek