Az utolsó másodpercekben mentett pontot a Vidi
Fehérvár Médiacentrum fotója
Mátay Balázs
Az utolsó másodpercekben mentett pontot a Vidi

A Vidi történetének legifjabb NB I-es bemutatkozója és góllövője, Kovács Patrik már a második találatánál jár ebben az idényben, ezzel egyelőre a házi góllövőlista élén áll, két nappal a 17. születésnapja után.

Hazai pályán 1-1-es döntetlenre végzett a Fehérvár FC a ZTE FC ellen a labdarúgó NB I (OTP Bank Liga) 4. fordulójában, így egy győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel a tabella 6. helyén áll az eddig megszerzett 5 pontjával. A Vidi gólja a klub valaha volt legifjabb első osztályú bemutatkozója és gólszerzője, Kovács Patrik nevéhez köthető, aki 16 és fél évesen debütált piros-kékben az NB I-ben, egy hete pedig Újpesten, még a 17. születésnapja előtt megszerezte az első találatát. Most - éppen két nappal a szülinapja után - másodszor is betalált az élvonalban, pontot mentve hektikusan játszó csapatának. Mindezt az utolsó pillanatban, a 95. percben. 

A mérkőzést gyászszünet vezette be: a csütörtökön, 84 éves korában elhunyt Komora Imrére, a Budapesti Honvéd legsikeresebb edzőjére, egykori válogatott, olimpiai bajnok labdarúgóra emlékeztek, aki három mérkőzés erejéig volt ideiglenes szövetségi kapitány is.

A találkozót jól, dinamikusan, támadólag kezdte a házigazda alakulat, amelynél - mint utóbb kiderült - nemcsak a műtétre váró Kastrati és a még mindig nem bevethető Kalmár iratkozott fel a sérültek listájára, hanem Pető Milán és Babos Bence is. Előbbi könnyebben sérült, már játszhat jövő héten Nyíregyházán, ám a kis Babos, aki a legutóbbi hazai bajnokin a DVTK ellen gólt szerzett, bokaszalag-szakadást szenvedett, így rá is komoly kihagyás vár. Larsen sem volt bevethető, betegsége miatt. Lassan ki lehet tenni a Sóstóra a "Kórház a város szélén" táblát...

Hiányzók ide vagy oda, Christensen tört kapura, s mivel senki sem tudta érdemben megtámadni, 18-ról rásuhintotta, a labda pedig a felső lécről vágódott ki, nagy szerencséje volt a Zetének és a kapuban Gundel-Takács Bencének, aki korábban 2019 és 2022 között a Vidi keretének tagja volt. A lelátón helyet foglaló Marco Rossi szövetségi kapitánynak (Kovács Patrik édesapjával, a Vidi korábbi sportigazgatójával, Kovács Zoltánnal nézték a  mérkőzést) biztosan tetszett, amit a vendéglátók mutattak az első szűk félórában, mert ekkor egyértelműen ellenfelük fölé nőttek, s ha Csongvainak is van egy kis szerencséje, illetve Gundel-Takács nem védi szépen 22 méteres lövését, akkor legalább az egygólos vezetés teljesen megérdemelt lett volna.

Csakhogy a sportban nincs ha, - mint tudjuk - ezért aztán nem jött a hazai vezetés, majd szép lassan visszaesett a Vidi teljesítménye, nagyon úgy tűnt, hogy a kétfrontos menetelés okán egyszerűen elfáradtak a játékosok. Az első 25 percben csak két veszélyes beadásig jutó ZTE egyre inkább felbátorodott. Ennek eredményeképp előbb Kiss, majd Dénes, utána pedig Mim előtt adódott komoly lehetőség, de vagy Tóth Balázs védett nagyot, vagy célt tévesztettek a vendégek játékosai. Az első játékrész végén is volt még két zalai helyzet, eredmény nélkül.

A szünetben az utolsó bő negyedórával nyilvánvalóan elégedetlen Pető Tamás kettőt is cserélt, Melnyik és Kovács Mátyás ment le, Huszti András és Stefanelli állt be. Ennek ellenére a folytatásban egy-egy lövést (itt Christensen, ott Sajbán próbálkozását hárították a kapusok) követően az 54. minutumban jött a hidegzuhany a forróságban a piros-kékek számára: a néhány éve a Vidi II-ben is szereplő 19 éves Dénes Csanád Vilmos köszönte a nyáron éppen Zalaegerszegről Fehérvárra érkezett Bedi Bence nagyon suta, rosszul sikerült felszabadító fejesét, ami pont elé pattant, amúgy teljesen ártalmatlan helyzetben, majd lefordult Csongvairól és bár rosszul, ütemtelenül találta el a játékszert, az kicsit megtévesztette a vetődő Tóth Balázst is a bal alsó sarokba csorgott.

A nem érdemtelen vendégvezetést követően volt még további lehetősége ZTE-nek, miként a fáradt Vidi is megpróbált újítani. Pető ismét kettőt cserélt, beállt két támadó, Holender és Kovács Patrik, lement Milicevic és Katona. Hogy nem volt rossz döntés a pályára küldésük, bizonyítja, hogy Holender révén a bal oldalon több veszélyes akció futott Gundel-Takács portája felé, s az egyik végén ő is telibe találta a felső lécet. Az ugyancsak csereként pályán lévő Stefanelli is régen igyekezett úgy, mint most, ezt két szép megmozdulás jelezte. Előbb éles szögből leadott lövését védte a zalai kapus, majd Kovács Patrikot hozta helyzetbe, aminél ugyancsak Gundel-Takács védett nagyot.

A hajrában a már említett Holender kapufa mellett Christensennek is akadt lehetősége, ami kimaradt, Spandler lövését pedig az utolsó pillanatban blokkolták. Egy kontra végén Tóth Balázs vetődött ki szépen, ám közben a lendületből érkező egerszegi véletlenül támadó fejen rúgta, így jöhetett némi ijedtség és ápolás, de szerencsére a remek kapus folytatni tudta a játékot.

Az utolsó percekre Gradisar helyén még Berki Marcell is lehetőséget kapott Petőtől. Ennek ellenére Kiss egy újabb kontránál kapufát lőtt, így ebben a tekintetben szépített 2-1-re a kék-fehér gárda, amely már a zsebében érezhette a 3 pontot, amikor a négyperces hosszabbítás legvégén szabadrúgáshoz jutott a Fehérvár FC. Christensen emelte be a kapu elé a labdát, az az ifjú Kovács Patrik elé pattant, aki szép mozdulattal lőtt a kapuba, pontot mentve csapatának.

Összességében igazságos döntetlen született, mert a meccs első harmadában a Vidi sokat tett a gólért, majd a hajrában sem adta fel, a két kapufa mellett számos lehetősége akadt, éppen úgy, mint a másik oldalon a zalaiaknak. A nagy meleg ellenére többnyire jó iramú, izgalmas mérkőzést láthatott a 2700 jelen lévő néző.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón kérdésünkre Pető Tamás vezetőedző elmondta, hogy valóban elfáradt a csapata az első játékrész közepén, sokat kivett belőle a kétfrontos harc és mivel sok a sérült és a beteg, Schön pedig távozott, az egyre szűkülő keretből ennyire futotta most. A Vidi trénere azt is elárulta, hogy nagyon várja már Kalmár Zsolt visszatérését, aki jelen állás szerint szeptember végén lesz mérkőzésen is bevethető. Az már jó jel, hogy a futómunkát megkezdhette a válogatott középpályás. Pető Tamás elárulta, hogy akadnak jónéhányan, akik jó játékosok, vagy éppen olyan fiatalok, akikre lehet építeni, ám valamiért ők a tavasz folyamán alig kaptak szerepet az akkori szakmai vezetéstől, edzőtől, ezért jelentős meccshiányuk volt/van, ami nem könnyítette eddig meg a helyzetét. Olyan futballista is akad köztük, aki annyira elvesztette a fonalat, hogy a legutóbbi edzésen harminc kapura lövésből háromszor talált a kapuba. 

A Vidi ezzel a ponttal öt egységnél jár négy fordulót követően, amivel a 6. helyen áll a bajnoki tabellán. Legközelebb az újonc Nyíregyháza vendégként lép pályára a piros-kék alakulat, augusztus 25-én, vasárnap 17.45-kor. Ez lesz a szabolcsiak stadionavatója, mivel mostanra kaptak meg minden engedélyt az új Városi Stadion használatba vételéhez. Az, hogy egy avatómeccs mennyire nehéz, sokan tudnának mesélni, így minden lesz ez a találkozó a Vidi számára, csak nem könnyed vasárnapi ejtőzés.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek