Biczó Piroska tartott szakmai tárlatvezetést a Nemzeti Emlékhely - Középkori Romkertben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Novák Rita
Biczó Piroska tartott szakmai tárlatvezetést a Nemzeti Emlékhely - Középkori Romkertben

A Koronázási Ünnepi Játékok keretében Szent István díjjal kitüntetett régész mesélt az egykori koronázó templomról az érdeklődőknek.

A Nagyboldogasszony-bazilika a középkori Magyar Királyság legnagyobb és legfontosabb temploma volt, melyet István király kezdett el építtetni nem sokkal az államalapítás után. A 19. század elejére az egykori királyi bazilika összes földfelszín feletti maradványa eltűnt, de a felszín alatt több alapfalat is megtaláltak a, ebből azonban a templom pontos külalakjára már nem lehet következtetni.

Biczó Piroska régész tárlatvezetésre várta az érdeklődőket, ahol több érdekességet is elmesélt a bazilikával kapcsolatban.

"Külön alkalom olyanról beszélni, amikor Szent István napja van, illetve annak közelében. Az egész templomot tulajdonképpen Szent István tette naggyá. Ez volt a legkedvesebb alapítása. Ez mutatja azt, hogy itt helyezte el a koronát, itt állt a trónszéke és ide temetkezett. A sírja tette a templomot koronázótemplommá. Innen indult el a templom története" - Biczó Piroska régész.

A program során az Osszáriumot is megtekinthették az érdeklődők. A királyaink és nemzeti nagyjaink földi maradványait őrző csontkamrába augusztus augusztus 20-án még egészen 20 óráig lehet lemenni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek