Újra útrakeltek a fecskék
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szeifert Richárd
Újra útrakeltek a fecskék

Huszonöt évvel ezelőtt volt utoljára ekkora katasztrófa a fecskék vonulásában. A ciklonnal jött hideg idő miatt több fecske elpusztult, széles összefogásnak köszönhetően azonban közel 1800 Fehérvárra került madár életben maradt. Kedden végre kirepülhettek a Vadvédelmi Központban ápolt fecskék.

Az Északról jött fecskék lassan folytathatják útjukat Afrikába. A múlt héten érkezett ciklon miatt kellett megszakítani a repülésüket, a kedvezőtlen időjárás miatt több tízezren legyengültek és több ezren a Sóstó Vadvédelmi Központba kerültek. 

"Ezek az állatok végletesen legyengülve érkeztek hozzánk, az utolsó tartalékaikat is elhasználták. Volt, hogy arra nem volt erejük, hogy a fejüket tartsák, ezért először a legfontosabb volt ennek az energiának a pótlása, amit infúziózással oldottunk meg. Bőr alá adott infúzió, ami vitaminokat, ásványi anyagokat, és cukoroldatot tartalmazott. Ezzel juttattunk egy kis energiát a szervezetükbe, hogy aztán meleg, száraz helyre téve őket és eleséget kínálva aztán el tudjanak kezdeni maguktól táplálkozni"- mondta el Flesch Márton, a Sóstó Vadvédelmi Központ vezető állatorvosa.

Sokan már nem kerültek be élve a központba. Mint az állatorvos mondja, a csapat éjjel-nappal dolgozott, hogy a fecskék felerősödve ismét útra kelhessenek.  

"Óriási civil összefogás eredményeként 1800 fecske érkezett az elmúlt 72 órában. Szerencsére azért a 40-50 %-át azért meg tudták menteni. Hála és köszönet a gondozóknak, az orvosoknak, az ápolóknak és a sok-sok önkéntesnek, aki segítette a munkát, és mindenkinek, aki vagy behozta a fecskéket vagy éppen lisztkukaccal, eleséggel vagy éppen anyagilag támogatta a központnak a működését. Természetesen az önkormányzat, ahogy eddig is, ebben a helyzetben is mindent biztosított, hogy a kollégák a munkájukat el tudják végezni"- mondta el Mészáros Attila alpolgármester. A szakemberek elmondták, 25 évvel ezelőtt volt utoljára ekkora katasztrófa a fecskék vonulásában. Az összefogásért, a Vadvédelmi Központ munkatársainak munkájáért köszönetet mondott Ovádi Péter kormánybiztos. Mint mondja, a fecskementésben résztvevő szervezetek, központok több millió forintos keretösszegből kapnak támogatást. 

"Szeretném itt megköszönni minden mentőközpontnak, amely részt vett ebben a munkában, minden civilnek, aki úgy gondolta, hogy a bajba jutott fecskéken próbál valamilyen módon segíteni. Közösen az állatvédelmi alapítvánnyal úgy döntöttünk, hogy rendkívüli támogatást próbálunk nyújtani azoknak a mentőközpontoknak, akik részt vettek ebben a munkában. Öt millió forintos keretösszeget elkülönítettünk számukra, és reméljük, hogy minél hamarabb el tudjuk juttatni hozzájuk azt a támogatást, amit nekik szántunk"-mondta el a kormánybiztos.

Mint Csete Gábor, a Sóstó Vadvédelmi Központ vezetője elmondta, több száz ember jött a Balaton térségéből is Fehérvárra, hogy segítséget kérjen a mentett fecskéknek. A Vadvédelmi Központba közel 1800 füsti, molnár és parti fecske került be.

"Mi nagyon bíztunk abban, hogy a keddi napon már egy kicsit kiderül az idő, hogy egy kicsit elvonul a ciklon és megáll a szél is. Nagyon örülünk neki, hogy látszik itt mögöttem is, hogy nagyon szép napsütéses idő van, ami a legfontosabb, hogy meleg is. Előjöttek a táplálékot jelentő rovarok. Egy ilyen mentőközpontban nem lehet lemodellezni azt a táplálékmennyiséget, azt a táplálék összetételt, amit ezek a madarak ilyenkor kell, hogy felvegyenek"-mondta el Csete Gábor.

A fecskéket megjelölték az elengedés előtt, így a vonulásukat figyelemmel lehet majd kísérni. Néhány madár még nem áll készen az út folytatására, őket még tovább erősítik a központban. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek