A búzasikér, mint értékes tápanyagforrás
A búzasikér, mint értékes tápanyagforrás

Ez lehetővé teszi a kenyerek és a péksütemények számára, hogy könnyed, lyukacsos állagot kapjanak. A glutén tehát nem egy veszélyforrás, nem egy mesterséges adalék, hanem a búza természetes alkotóeleme. Persze felmerülhet a kérdés akkor, hogy miért kerül az utóbbi években a középpontba? Miért lett negatív a megítélése?
Tévhitek és félelmek
Amikor a búzalisztet összekeverjük vízzel, majd gyúrunk rajta, akkor a búzasikér fehérjéi erős, rugalmas hálózatot hoznak létre, ami képes megfogni az élesztőgombák által termelt szén-dioxidot. Ennek köszönhető az, hogy végül egy laza szerkezetű, ámde kelt tésztát kapunk. Éppen ezért van az, hogy a gluténmentes kenyerek szerkezete sokszor tömörebb, kevésbé levegős, hiszen nincs meg bennük az a bizonyos fehérjehálózat.
A Reform Nagyker búzasikérjei azonban bárki számára segítséget nyújthatnak, akik ízletes finomságokat készítenének otthon. Persze ez is kizárólag azok számára ideális, akik nem szenvednek semmilyen allergiában.
Az elmúlt években azonban a gluténmentes étrend egyre népszerűbbé vált, sokan ugyanis azt gondolják, hogy a glutén egészségtelen, mindenkinek kerülnie kellene. Sőt, vannak olyan tévhitek is, miszerint ez az alapanyag fáradékonyságot, emésztési panaszokat, sőt, bőrproblémákat okoz. Valójában a kutatások nem bizonyították ezt, jóval árnyaltabb képet mutatnak.
Megéri fogyasztani?
A magas minőségű, tisztított búzasikér, amely akár por formájában is kapható, kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír. Nem véletlen talán az sem, hogy gyakran ez az, amit húshelyettesítőként alkalmaznak a vegetáriánusok és a vegánok körében. A szejtán nevű, búzasikérből készített étel rendkívül népszerű a növényi alapú étrendet követők között, ugyanis 100 gramm akár 75 gramm fehérjét is tartalmazhat.
De a búzasikér nem csak a fehérjetartalma miatt fontos. Jelentős mennyiségű glutaminsavat tartalmaz, amely az idegrendszer működésében játszik szerepet. Segíti a kognitív funkciókat, emellett akár a hangulatot is szabályozhatja. De nem árt tudni, hogy nincs meg benne minden esszenciális aminosav, mint a lizin, éppen ezért önmagában nem lesz elég teljes értékű fehérjeforrásnak. Jó megoldás, ha más növényi fehérjékkel, hüvelyesekkel kombináljuk, így már teljes lesz az aminosavprofil.
Az élelmiszeripar kedvenc alapanyaga
A búzasikér rendkívül sokoldalú termék, amit az élelmiszeripar is felfedezett magának. A pékségekben főleg a tészta rugalmasságára és formázhatóságára használják. Az élelmiszergyártásban emellett sűrítőanyagként is alkalmazzák, különféle készételekben, levesporokban és szószokban találkozhatunk vele.