A búzasikér, mint értékes tápanyagforrás
Fehérvár Médiacentrum fotója
reformnagyker
A búzasikér, mint értékes tápanyagforrás

A búzasikér, avagy más néven a glutén, a búzában természetes módon megtalálható fehérjekeverék, ami nagy részben gluteninből és gliadinból áll. Amikor ehhez vizet adunk, akkor az említett fehérjék kölcsönhatásba lépnek egymással, aminek eredménye egy rugalmas, nyúlós szerkezet.

Ez lehetővé teszi a kenyerek és a péksütemények számára, hogy könnyed, lyukacsos állagot kapjanak. A glutén tehát nem egy veszélyforrás, nem egy mesterséges adalék, hanem a búza természetes alkotóeleme. Persze felmerülhet a kérdés akkor, hogy miért kerül az utóbbi években a középpontba? Miért lett negatív a megítélése?

Tévhitek és félelmek

Amikor a búzalisztet összekeverjük vízzel, majd gyúrunk rajta, akkor a búzasikér fehérjéi erős, rugalmas hálózatot hoznak létre, ami képes megfogni az élesztőgombák által termelt szén-dioxidot. Ennek köszönhető az, hogy végül egy laza szerkezetű, ámde kelt tésztát kapunk. Éppen ezért van az, hogy a gluténmentes kenyerek szerkezete sokszor tömörebb, kevésbé levegős, hiszen nincs meg bennük az a bizonyos fehérjehálózat.

A Reform Nagyker búzasikérjei azonban bárki számára segítséget nyújthatnak, akik ízletes finomságokat készítenének otthon. Persze ez is kizárólag azok számára ideális, akik nem szenvednek semmilyen allergiában.

Az elmúlt években azonban a gluténmentes étrend egyre népszerűbbé vált, sokan ugyanis azt gondolják, hogy a glutén egészségtelen, mindenkinek kerülnie kellene. Sőt, vannak olyan tévhitek is, miszerint ez az alapanyag fáradékonyságot, emésztési panaszokat, sőt, bőrproblémákat okoz. Valójában a kutatások nem bizonyították ezt, jóval árnyaltabb képet mutatnak.

Megéri fogyasztani?

A magas minőségű, tisztított búzasikér, amely akár por formájában is kapható, kiemelkedően magas fehérjetartalommal bír. Nem véletlen talán az sem, hogy gyakran ez az, amit húshelyettesítőként alkalmaznak a vegetáriánusok és a vegánok körében. A szejtán nevű, búzasikérből készített étel rendkívül népszerű a növényi alapú étrendet követők között, ugyanis 100 gramm akár 75 gramm fehérjét is tartalmazhat.

De a búzasikér nem csak a fehérjetartalma miatt fontos. Jelentős mennyiségű glutaminsavat tartalmaz, amely az idegrendszer működésében játszik szerepet. Segíti a kognitív funkciókat, emellett akár a hangulatot is szabályozhatja. De nem árt tudni, hogy nincs meg benne minden esszenciális aminosav, mint a lizin, éppen ezért önmagában nem lesz elég teljes értékű fehérjeforrásnak. Jó megoldás, ha más növényi fehérjékkel, hüvelyesekkel kombináljuk, így már teljes lesz az aminosavprofil.

Az élelmiszeripar kedvenc alapanyaga

A búzasikér rendkívül sokoldalú termék, amit az élelmiszeripar is felfedezett magának. A pékségekben főleg a tészta rugalmasságára és formázhatóságára használják. Az élelmiszergyártásban emellett sűrítőanyagként is alkalmazzák, különféle készételekben, levesporokban és szószokban találkozhatunk vele.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek