7 évnél régebbi cikk

7 dolog, amit tudnod kell az anyatejről
·Életmódbaba·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója7 dolog, amit tudnod kell az anyatejről
·Életmódbaba·Utolsó frissítés: undefined

A szoptatás évezredekre visszanyúló hagyomány az emberiség történetében, már a fáraók, görögök és rómaiak is anyatejjel táplálták gyermekeiket. Lássuk hát, miért is a legjobb választás a babának az anyatej.

Az uralkodói, illetve arisztokrata családokban szoptatós dajkákat bízták meg a csecsemők etetésével, őket és családjukat emiatt különleges tiszteletben tartották. Mára azonban, mint sok minden más, ez is átalakult: az édesanyák saját tejükkel táplálják gyermekeiket, ha viszont ez nem lehetséges, akkor vagy a tápszert választják, vagy az orvostudomány és a többi anya segítségére van szükség. Miért érdemes a szoptatás, vagy ez utóbbi esetben is az anyatej mellett dönteni? Ezekre keressük most a válaszokat.

1 Kötődés

A szoptatás a kötődő nevelés egyik fontos alappillére, az együtt alvás és a hordozás mellett, melyek az anya és gyermek kapcsolatának erősítését szolgálják. Azért is fontos ezekre odafigyelni, mert az első egy-két hónap meghatározó lehet a gyermek számára, hiszen ekkor ismerkedik a világgal, a külső ingerekkel, így az édesanya közelsége biztonságérzetet nyújt számára.

2 Összetevők

Az anyatejben található összetevők, értékes tápanyagok elengedhetetlenek a babák kiegyensúlyozott fejlődéséhez. A tej vékony réteget képez a belek falán, ami megvédi a gyermeket a fertőzésektől, valamint megelőzhető vele a cukorbetegség és az elhízás is.

3 Az anyák egészsége

A szoptatás az édesanyák egészségében is szerepet játszik. Köztudott, hogy a szoptatás nagyban véd a mellrák ellen, emellett szülés utáni depresszió kialakulását is csökkentheti.  

4 Ha nincs, vagy kevés az anyatej

Az anyatej mennyiségét, hiányát elsősorban a babán tudjuk észrevenni. Intő jel lehet, ha nem fejlődik, gyarapszik az újszülött, vagy nem elég számú használt pelenka landol az arra alkalmatos kukában. A tejtermelés növelésére persze léteznek különböző trükkök és praktikák, ételek, italok és módszerek, ha azonban végképp reménytelen a helyzet, akkor érdemes felkeresni egy védőnőt. Segítségével hozzájuthatunk anyatejhez egy másik, adakozó édesanyától. 

5 Anyatejes táplálás időtartama

Az újszülött gyermeknek az a legjobb, ha már születése után az édesanya mellé fekhet, és anyatejhez juthat. Az időtartamot illetően az általános megegyezés szerint minimum hat hónapig kell szoptatni, anyatejjel táplálni a kicsit, de ez a gyermek igényeitől függően kitolódhat egy, akár két éves korig. A legjobb, ha fél és egy éves kora között kezd rászokni a rendes táplálkozásra, előtte viszont bőven elegendő az anyatej. 

6 Fejés

Ha az anyuka és a baba is jó egészségben van, akkor elegendő szoptatásos etetés. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor ki kell nyerni a tejet, mert például a gyermek el van különítve az anyától, túl gyenge a szopizáshoz, vagy éppen az anyuka az anyatejgyűjtő számára akar tejet adni. Ekkor kétféle technikát alkalmazhatunk, fejhetjük kézzel vagy mellszívóval. A fejésnél érdemes agyunkat, testünket is ráhangolni a tejadásra, relaxációval, a babára való gondolással könnyebben megindul a tej.

7 Így tárold

Az anyatejet hűtőben tárolva 1-2 napig lehet felhasználni, mélyhűtőben 6 hónapig. A lefejt tejet sterilizált zacskóba, üvegbe öntve tároljuk, előbbieket lehet kapni nagyobb (150-200 ml) és kisebb (20-90 ml) méretben. Talán ez utóbbi jobban megéri, hiszen a felolvasztott tej csupán egy napig áll el a hűtőben és újrafagyasztani sem lehet.

Az anyatejes táplálás világnapjának alkalmából július 29-én, Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában is megrendezésre került egy program, ahol a tejadás fontosságára hívták fel a figyelmet és megünnepelték a jelen lévő szoptató anyákat egy-egy szál virággal és emléklappal.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek