6 évnél régebbi cikk

Anyatej szoptatás nélkül: hogyan juthatunk anyatejhez Fehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pxhere.com
Anyatej szoptatás nélkül: hogyan juthatunk anyatejhez Fehérváron?

Sok frissen szült anyuka keseredik el, mert nincs teje és nem tudja szoptatni a kisbabáját. Ilyen esetben azonban nem a tápszer marad az egyetlen megoldás: kaphat anyatejet olyan anyukától, akinek viszont sok van. De hogyan történik ez Fehéváron?

Immár huszonöt éve tartják augusztus 1-jén az Anyatejes Táplálás Világnapját. Ezzel kapcsolatban épp eleget hallani arról, milyen jótékony hatással van baba és mama szervezetére a szoptatás, és hogy a kisbaba számára a legjobb táplálék az anyatej.
De mit tegyen az, akinek nincs teje? Hiszen minden édesanya a legjobbat szeretné a gyerekének. És hogyan segíthetnek az anyák, akiknek több tejük is termelődik, mint amennyire a saját babájuknak szüksége van?

Székesfehérváron a védőnői hálózat kapcsolja össze a keresletet a kínálattal. Minden kismama a várandóssága nagyjából nyolc-kilencedik hetétől tartja a kapcsolatot a területileg illetékes védőnőjével, aki a kisbaba egészséges fejlődését is nyomon követi. Az anyatej adományozás is a védőnőn keresztül történik hivatalosan, hiszen ők tartják nyilván az összes kismamát, és nekik van tudomásuk arról, ki tud esetleg adományozni.

Néhány anyukát megkérdezve az derült ki számomra, hogy az édesanyák legszívesebben ismerős kismamától fogadnak el tejet. Fontos a bizalom, hiszen az anyatej összetételére hatással van, mit és mennyit eszik az anya, mennyi folyadékot fogyaszt, esetleg milyen gyógyszereket szed, mi az egészségügyi kórelőzménye. Éppen ezért szabad csak hivatalos úton elfogadni az anyatejet, a megfelelő orvosi vizsgálatok elvégzése után.

Ezek lebonyolításában is a védőnő segít, aki csak a tüdőszűrés és a vér-, illetve széklet- és  bőrgyógyászati vizsgálat megfelelő eredménye után hagyja jóvá az adományozást. (A kötelező vizsgálatok pontos részleteiről kérjünk a védőnőktől felvilágosítást!)  Innentől kezdve fontos a bizalmi kapcsolat kialakítása az adó és a fogadó szülők között, ami már az ő feladatuk. Hiszen csak akkor adhatjuk nyugodt szívvel a babánknak az éltető táplálékot, ha valóban hiszünk abban, hogy a lehető legjobb az összetétele, megfelelően szállították és tárolták, amíg eljutott hozzánk. Ellenkező esetben komoly baj is lehet belőle. Ha pedig a baba emiatt lesz beteg, nemcsak a tejet adó anyukát, de a kicsi szüleit, védőnőjét is vádolhatják kiskorú veszélyeztetésével. Éppen ezért sose adjunk a babánknak a kötelező szabályok, vizsgálatok betartása nélkül anyatejet!

Beszéltem olyan anyukával, aki mindezt a saját keserű tapasztalatából jegyezte meg egy életre. Bár azt kérte, a nevét ne írjam le, szeretné, ha a története mások okulására szolgálna: "Nagyon rosszul éreztem magam, hogy nem tudom szoptatni a kisfiamat. A védőnő ajánlotta fel a lehetőséget, hogy egy másik anyukától lehetne hozni tejet, elmondta azt is, milyen vizsgálatokhoz van kötve. Amikor jött a telefon, hogy megvan minden vizsgálati eredmény, boldogan mentem a tejért, és aznap hat adagot is adtam belőle a kisfiamnak. Másnap délelőtt a védőnőm mondta, hogy kérjem el az anyukától az igazolásokat az elvégzett vizsgálatokról, és mutassam be neki. Ekkor a hölgy hebegett-habogott, és bevallotta, hogy még el sem végeztette őket. Ezt követően tudtam meg azt is, hogy a nő ráadásul fertőző betegek között dolgozott korábban az egészségügyben."

Ezt követően hiába érkezett meg minden nap az ígért anyatej, az édesanya csak lefagyasztotta, érthető módon nem merte a gyerekének adni. Végül jogász segítségével tudta csak rábírni a hölgyet, hogy végeztesse el a szükséges vizsgálatokat. "Addigra már annyira gyötört a félelem és a lelkifurdalás, hogy végül nem mertem odaadni a babámnak a tejet."

Szerencsére nem csak ilyen szélsőséges példák akadnak, az anyatej adományozás a legtöbb esetben nagyon jól beválik, sőt, baráti kapcsolatokat kovácsol a családok között. Nem véletlenül született meg a tejtestvér kifejezés sem. "Én ismerősnek adományoztam nagyon sok tejet. Szívmelengető dolog volt, igazi jó cselekedetnek éreztem.  - osztotta meg velünk Balogh Claudia. - Minden reggel jött az apuka az üvegben tartott friss tejért és hozta az üres üveget. Ha lesz még rá alkalom, én a jövőben is szívesen segítek bárkinek."

Talán nem véletlenül beszélünk anyatejes táplálásról és nem pedig szoptatásról ezen a világnapon. Hiszen mint láthatjuk, az anyatejjel való táplásnak több módja is lehetséges, és egyikkel sincs semmi baj. Mint ahogy egyébként a tápszerrel sem.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek