Light rain showers16 °C
2020. május 25. hétfő Orbán
Menü

Ma este hidegfront, kedden szél, majd nyárias idővel indul az ősz

Ma este hidegfront, kedden szél, majd nyárias idővel indul az ősz
Ilyen égkép várható a délután, este érkező hidegfront okán (Fotó: zivipotty.hu)

Csak kicsit lesz változékonyabb az idő az előttünk álló héten, mint az előző volt. A hétfő este érkező hidegfront csak kissé borzolja az idegeinket, jelentős és hosszú távú változást nem hoz majd. Igaz kedden szeles lesz az idő, de szerdától, még inkább csütörtöktől ismételten nyárias időjárásra számíthatunk, sok napsütéssel, csapadék nélkül és kellemes meleggel. Az ősz tehát egyelőre még nem lesz őszies. A hét első napján lesz a mohácsi csata 490. évfordulója. Megnéztem, hogy milyen idő is volt azon a napon. Meglepően sok volt a hasonlóság a mostani hétfői időjárással.

A hét első napján, a nap első felében még bőven számíthatunk napsütésre és a déli, kora délutáni órákra ismételten közelítjük majd a 30 fokot. Az említett hidegfront valamikor az esti órákban érkezhet, de már előtte is egyre több felhőre kell számítanunk. A fronttal együtt csapadék is érkezik, de a záporok, zivatarok pontos ideje, mennyisége és területi kiterjedése bizonytalan. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a késő esti, éjszakai órákban alakulhat ki térségünkben csapadék, de talán nem várható jelentős mennyiség. Ezzel párhuzamosan estére átfordul a szél északnyugatira, és meg is erősödik, de viharos lökések nem lesznek jellemzőek. Estére már kissé visszaesik a hőmérséklet, köszönhetően a kissé hűvösebb levegőnek, de cserébe frissebbé is válik az idő. Kedden a legjellemzőbb az időnként erős szél lesz, de csak 3-4 fokot esik vissza a hőmérséklet.

A hét közepétől ismételten a napsütésé lesz a főszerep, és egyre melegszik az idő /ez csak a nappalokra lesz igazán érvényes, mert az éjszakák kicsit csípősek lesznek/. Hét vége felé ismételten közelítjük, esetleg el is érhetjük a 30 fokot, ezáltal ismételten strandidő alakulhat ki. Csapadék a hét eleji hidegfrontot követően már nem várható a héten.

Ma este hidegfront, kedden szél, majd nyárias idővel indul az ősz

És milyen hasonlóságot mutat a mostani hétfői időjárás a 490 évvel ezelőtt, pont ezen a napon lezajlott, nem túl szép emlékű mohácsi csatával? Akkor is meleg volt, sőt nagyon meleg. Persze nem állnak rendelkezésre pontos, mért adatok, de a csata magyar és török túlélőinek beszámolói alapján rekkenő lehetett a hőség (most a nap első felében lesz ilyen meleg). Közel 500 éve a számunkra szomorú sorsú ütközet után (ahol katasztrofális vereséget szenvedtünk a háromszoros túlerőben lévő szulejmáni török hadaktól) az este beállta után jött egy hevesebb zápor is, amely tovább nehezítette a menekülésre fogott magyar hadak helyzetét. Egyesek szerint ennek folyományaként fulladhatott II. Lajos akkori magyar uralkodó a megáradt Csele-patakba.

Azt azért meg kell jegyezni, hogy arra nincs bizonyíték, hogy a patak a hirtelen jött esőtől áradt volna meg. Valószínűbb, hogy az akkori igen csapadékos tavasz és nyár nyomán a Duna körüli területek víz alatt állhattak, mocsarasak voltak és Lajos király - mikor menekítették ki a vesztes csata után kísérői -, át akart ugratni a patakon, amit meg is tett. Azonban a patak túloldalán lévő partfal átázott talaján a csata során megsebesült lova nem tudott felkapaszkodni, visszazuhant és maga alá temette a királyt, aki ott lelte halálát ugyanúgy, mint a kimenekítésére siető segítője is.

Most, 2016-ban hasonló lesz az időjárás, azaz meleggel indít és este jöhet akár zápor is. Természetesen csak az időjárás húz párhuzamot. Szerencsére manapság nincsenek a láthatáron ellenséges hadak. Sőt, a múlt héten pont Magyarország csapata páholta el a fehérvári kispályás foci Eb-n a törököket

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

 • Újabb enyhítések a kormányhivatali ügyintézésében - hétfőtől már nem kell időpontot kérni
  Újabb enyhítések a kormányhivatali ügyintézésében - hétfőtől már nem kell időpontot kérni
 • Megduplázza a forgalomba visszaállított repülőgépei számát júniustól a Lufthansa.
  Megduplázza a forgalomba visszaállított repülőgépei számát júniustól a Lufthansa.
 • Újabb gazdasági intézkedések Franciaországban
  Újabb gazdasági intézkedések Franciaországban
 • Folyamatos a védőfelszerelések utánpótlása.
  Folyamatos a védőfelszerelések utánpótlása.
 • Idén is megemlékeznek a békefenntartókról a pákozdi Katonai Emlékparkban
  Idén is megemlékeznek a békefenntartókról a pákozdi Katonai Emlékparkban
 • Figylejünk a sírhelyek rendelkezési jogának lejártára - kéri a Városgondnokság
  Figylejünk a sírhelyek rendelkezési jogának lejártára - kéri a Városgondnokság
 • Fehérvári és velencei helyszín is bekerült a Magyarország értékeit bemutató virtuális kiállításba
  Fehérvári és velencei helyszín is bekerült a Magyarország értékeit bemutató virtuális kiállításba
 • Trianon 100 - Emlékeket keresnek
  Trianon 100 - Emlékeket keresnek

Eseménynaptár

 • Online vizsgaidőszak az egyetemeken
  Online vizsgaidőszak az egyetemeken
 • Elindult az esküvői előjegyzés
  Elindult az esküvői előjegyzés
 • Nyitva a Tourinform iroda
  Nyitva a Tourinform iroda
 • Nyári táborok - érdemes időben jelentkezni
  Nyári táborok - érdemes időben jelentkezni